ŠUŠUR - FESTIVAL OD RIČI

NASLIJEĐE '68. Korčulanski književni festival poziva na aktivno čitanje

 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

ZAGREB - Pod nazivom "Čitaj aktivno!" sedmi književni festival "Šušur! Festival od riči", koji počinje u petak, 3. kolovoza u korčulanskom Ljetnom kinu, podsjeća na naslijeđe koje je za sobom ostavila '68. i vrijednosti koje danas uživamo, a rezultat su požrtvovnosti i aktivizma naših prethodnika.

Pola stoljeća nakon te revolucionarne godine na korčulanskom festivalu govorit će se o tome je li moguće pisanjem utjecati na društvo, koje su posljedice kritičkog i transparentnog mišljenja, kao i o samoj odgovornosti autorica i autora da u svom radu adresiraju određene probleme u društvu.

Kako je najavljeno, u odnosu na povijesna zbivanja koja su uzdrmala elite ondašnjeg Istočnog i Zapadnog bloka, ali i na prostoru bivše Jugoslavije napravila određene pomake, festival će okupiti regionalne autorice i autore "čije stvaralaštvo, poput spiritus movensa, angažira čitateljice i čitatelje, i motivira ih na promišljanje s ciljem kreiranja zdravijeg, otvorenog društva".

Ovogodišnji gosti su regionalno i međunarodno priznati i nagrađivani, te prevođeni na više stranih jezika, a njihova ostvarenja publiku pozivaju na promišljanje, na reakciju i na društvenu odgovornost koja pripada svima.

Jedan od njih je Andrej Nikolaidis, bosanskohercegovačko-crnogorski književnik i novinar, dobitnik najznačajnije regionalne nagrade za književnost "Meša Selimović" za roman "Mađarska rečenica" za 2016.

Barbara Matejčić višestruko je nagrađivana hrvatska slobodna novinarka i urednica fokusirana na društvene teme i ljudska prava, a Nenad Veličković, bosanskohercegovački pisac i kolumnist, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, koji u svojem radu aktivno tretira ulogu književnosti u obrazovanju.

Gošća festivala je i Suzana Tratnik, slovenska književnica, prevoditeljica, aktivistkinja, autorica više zbirki kratkih priča, romana i drama, dobitnica najprestižnije slovenske nagrade za književnost koju dodjeljuje Prešernova fondacija.

Nakon cjelovečernjeg književnog programa, uslijedit će ŠUŠUR! party uz DJ Ewoksa iz Beograda.

"Šušur! Festival od riči" organizira pet prijateljica iz Beograda, Splita i Zagreba, okupljenih u udruzi Kulturne akcije - Kula, sa željom da najširoj publici, u srcu turističke sezone, ponudi multikulturni sadržaj te tako utječe na stvaranje nove generacije ljubitelja suvremene regionalne književnosti.

Festival su ove godine podržali europska književna mreža TRADUKI, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Turistička zajednica Grada Korčule, a partneri su udruga Blockfrei iz Beča i Centar za Kulturu Korčula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:01