NIŠTA OD SAJMA

Neslužbeno doznajemo: Interliber se ipak neće održati! Nakladnici pripremaju akciju u istom duhu

 Goran Mehkek/Cropix
Još se čeka očitovanje Stožera civilne zaštite, koje će najvjerojatnije biti negativno, a s Velesajma javljaju da je sajam odgođen

Iako je najavljivano da će se ovogodišnji Interliber održati u terminu od 10. do 15. studenog, čini se da ga u 2020. ipak neće biti. Iako službenu potvrdu nismo uspjeli dobiti ni iz Velesajma ni iz Zajednice nakladnika i knjižara, doznajemo da se još uvijek čeka očitovanje Stožera civilne zaštite, koje će najvjerojatnije biti negativno. Službena obavijest o otkazivanju najvećeg hrvatskog književnog sajma uskoro bi trebala biti potvrđena u javnosti.

U planu je bilo da se ovogodišnji Interliber proširi na još jedan paviljon, 7a, te da se poveća broj ulaza i izlaza iz svakog paviljona. Posjetitelje se trebalo registrirati covid-19 upitnicima, a planiralo se da im se na ulazu mjeri temperatura. Cijeli bi prostor bio ispunjen mehaničkim barijerama koje bi određivale smjer kretanja, a na ulazu bi bili postavljeni i mjerači broja ljudi koji se trenutno nalaze u paviljonu

image
Goran Mehkek/Cropix


Da Interlibera neće biti prvi puta od 1977. godine, kada je osnovan, objavili su i na Facebook stranici izdavačke kuće Profil. "Moramo li govoriti da će nam nedostajati uzbuđenje susreta s čitateljima, pogled na toliko novih naslova na jednome mjestu, šušur, prelistavanje, miris novih knjiga...," napisali su na Profilu.



Iako se Interliber neće održati na zagrebačkom Velesajmu u obliku kojeg znamo, doznajemo i da nakladnici ipak organizirano pripremaju akciju u duhu ovog sajma, te da će ljubiteljima književnosti svejedno nuditi prigodne popuste i prezentirati svoja nova izdanja kako to inače rade u 5. i 6. paviljonu Velesajma. Neki od njih, poput Frakture i Oceanmora, su već i prije govora o otkazivanju najavili da će ove godine preskočiti izlaganje na Velesajmu te pozvali čitatelje da ih posjete u njihovom prostoru u gradu.

image
Goran Mehkek/Cropix

Danas u kasnim poslijepodnevnim satima svi izlagači dobili su obavijest od Velesajma u kojoj, između ostalog, stoji: "zbog usložnjavanja epidemiološke situacije, a slijedom preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite i Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, nažalost odgađa se 43. međunarodni sajam knjiga INTERLIBER u terminu 10. - 15. studenog 2020. godine".

Također, iz Zagrebačkog velesajma ostaju optimistični nadajući se da će uskoro imati poznati novi datum održavanja Interlibera, koji nije otkazan nego odgođen.

"Tijekom ovog tjedna analizirat ćemo novonastalu situaciju s predstavnicima Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK te zajednički razmotriti više terminskih opcija u cilju što skorijeg održavanja ovog sajma, sukladno smirivanju epidemiološkog stanja, kao i zdravstvenog rizika za izlagače i posjetitelje", stoji u obavijesti koju su primili izlagači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:06