VRIJEME ZA LISTANJE

NOĆ KNJIGE 2016 Svečano otvorena manifestacija koju obilježavaju brojne izložbe, radionice, kvizovi, dramske izvedbe, glazbene slušaonice i projekcije filmova

Noć knjige 2016. održava u više od 216 gradova i mjesta diljem Hrvatske, a najveći broj programa, njih 271 bit će u Zagrebu

ZAGREB - Peta manifestacija "Noć knjige 2016." svečano je otvorena u petak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu, a na otvaranju su predstavljeni rezultati istraživanja tržišta knjiga u Hrvatskoj.

Na otvaranju je u ime Organizacijskoga odbora Nenad Bartolčić ustvrdio kako državna politika ne prati dovoljno knjigu te je pozvao Ministarstvo kulture da u saborsku proceduru uputi Nacionalnu strategiju čitanja, koju je izradila prošla vlada, dodavši kako je potrebno što prije provesti kurikularnu reformu.

Podsjetio je da se manifestacija održava ove godine na Dan hrvatske knjige te uoči Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Noć knjige 2016." održava u više od 216 gradova i mjesta diljem Hrvatske, a najveći broj programa, njih 271 bit će u Zagrebu.

Na ovogodišnju manifestaciju prijavilo se 450 sudionika, među kojima su knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, udruge, muzeji, galerije, udruge pisaca i ljubitelja knjige.

Organizatori su ove godine pripremili više od tisuću programa i prodajnih akcija.

Ovogodišnja "Noć knjige" održava se u znaku dviju velikih obljetnica u svjetskoj književnosti - 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa, a ove godine se u Hrvatskoj obilježava 100. obljetnica od prvoga objavljivanja "Priča iz davnine" Ivane Brlić-Mažuranić.

"Noć knjige 2016." obilježava se brojnim izložbama, radionicama, kvizovima, dramskim izvedbama, glazbenim slušaonicama i projekcijama filmova. Za najmlađe je pripremljen bogat i raznovrstan programa, jer će se manifestacija obilježiti u 28 vrtića i 121 školi.

Najavljene su prodajne akcije i popusti cijeloga dana u više od 100 knjižara i antikvarijata diljem Hrvatske.

Velik broj knjižnica nudit će besplatan upis, vraćanje knjiga bez zakasnine te rasprodaju otpisanih naslova.

Pedeset posto čitatelja knjige posuđuje

Tamara Kraus iz agencije GfK predstavila je istraživanje tržišta knjiga u Hrvatskoj napomenuvši da je ono provedeno na tisuću ispitanika osobnim intervjuima.

Istraživanje je pokazalo da je barem jednu knjigu tijekom prošle godine pročitalo 47 posto ispitanika. U Zagrebu, Primorju i Dalmaciji više se čita, a najmanje se čita u Slavoniji, rekla je Kraus.

Oko 50 posto čitatelja knjige posuđuje, 30 posto kupuje, 48 posto čitatelja čitaju i domaće i strane autore, a njih 5 posto čita knjige na engleskom jeziku, dodala je.

Kada kupuju, najčešće kupuju po dvije knjige, rekla je dodavši kako čitatelji knjige kupuju sebi ili djeci, a najviše beletristiku i publicistiku. Naglasila je i kako kupci knjige nabavljaju u knjižarama i kioscima te dodala kako ih 68 posto knjige nabavlja na akcijama i po popustima.

Od ispitanika 72 posto čitaju e-knjige, no najčešće čitaju dnevne novine, napomenula je Kraus dodavši i kako tek 1 posto kupuje e-knjigu.

Manifestaciju "Noć knjige 2016." organiziraju zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižni blok - Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena.

Program obilježavanja podupire Odjel za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, a financijski su ga pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika, Ministarstvo kulture i Grad Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:23