DETALJI IZ OSMRTNICA

NOVI KRIMI ROMAN Jurica Pavičić u Rijeci predstavio 'Crvenu vodu' (i otkrio da već ima scenarij za film!)

 Vojko Bašić / CROPIX

RIJEKA - Roman Jurice Pavičića "Crvena voda", koji govori o nestanku 17-godišnje djevojke iz malog mjesta u Dalmaciji 1989. godine te o posljedicama koje taj događaj ostavlja na živote niza osoba tijekom sljedećih 27 godina, predstavljen je u ponedjeljak u riječkom Book caffeu Dnevni boravak.

Jurica Pavičić je u razgovoru s urednicom knjige Adrianom Pitešom kazao kako ovaj njegov najopsežniji te radnjom najdulji roman prati osobne drame likova koje su njima izuzetno velike, te usporedne drame koje proizlaze iz povijesnih promjena, pad jednog društvenog sistema, uspostava novog društva kroz tranziciju i rat koji prigušuju osobne drame pojedinaca.

"Moj cilj pri pisanju bio je da prikažem živote ljudi koji bi možda bili drugačiji da nije bilo tog događaja s početka romana", rekao je Pavičić. "Nisam želio previše oslikavati socioekonomske okolnosti, jer to jednostavnije i bolje mogu učiniti kroz novinske kolumne svakog tjedna. No, ne mogu, a da likovi ne budu kontekstualizuirani, tako da oni imaju svoje jasno određeno mjesto u društvu", kazao je.

Govoreći o svojoj metodi pisanja, Pavičić je rekao kako mu je jako bitna struktura teksta, kojoj posvećuje mnogo pažnje na početku pisanja jer, kako kaže, ne može započeti pisati rečenice koje će se naći u završnom tekstu sve dok nije do detalja doradio strukturu, u cjelini te po pojedinim poglavljima.

Na pitanje pronalazi li inspiraciju za svoja književna djela, prevladavajuće kriminalističkog žanra u rubrici crne kronike ili još negdje drugdje, Pavičić je rekao kako je crna kronika očigledan izvor ako se radio o krimiću, no da izvor ideje može biti i u malim oglasima ili u osmrtnicama, u kojima se mogu pronaći vrlo intrigantni detalji.

Upitan kako bi ovaj roman funkcionirao kao scenarij filma ili serije te planira li učiniti nešto u tom smjeru, odgovorio je kako je, zajedno s redateljem Zvonimirom Jurićem koji je snimio miniseriju po motivima Pavičićeve priče "Patrola na cesti", pripremio scenarij za film temeljen na samo jednom od likova ovog romana, ne zadirući u središnju priču, uz elemente druge priče iz zbirke "Brod u dvorištu". Krenuli smo u potragu za izvorom financija i ako sve protekne u redu, film bi mogao biti gotov za dvije godine, naveo je Pavičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:44