POTPORE ZA IZDAVAŠTVO

Od izdavača najviše je dobila Fraktura, a ‘Poeziji’ nula kuna

 CROPIX
Među književnim manifestacijama najbolje je prošao Sajam knjige u Puli koji dobiva pola milijuna kuna. Što se tiče financiranja časopisa, skandal s nula kuna časopisu Poezija sve zasjenjuje.

U srijedu su izašli rezultati ovogodišnjeg natječaja Ministarstva kulture za potporu knjizi, izdavaštvu i književnim manifestacijama. Eksplozivan materijal, i za one koji su dobili novac, i za one koji nisu.

Sudeći po književnim manifestacijama, Hrvati ljube knjigu i druženje uz knjigu, pa je za 2015. godinu prijavljeno nekoliko velikih i mnogo malih festivala.

Najveći sajam, Sa(n)jam knjige u Istri, sajam knjige i festival autora, dobio je pola milijuna kuna.

Ljeto za tri godišnja doba

Odmah iza njega je Udruga KURS Split, s tri programa: Writers in Residence, Sajam knjiga u Leipzigu te Tribine i diskursije. Dobila je 300 tisuća kuna. Ali…! U istom mjestu, Splitu, održava se festival Pričigin - dakle, radi se samo o piscima i njihovoj publici, koje je svake godine sve više, a izdavači i nisu uključeni. Dobili su - bijednih 15.000 kuna.

No, posve nova pojava na hrvatskom knjižarskom sajmištu, festival Naklade Ljevak Europa Book Festival, koji će se prvi put predstaviti (ove godine fenomenom skandinavskih pisaca) - dobili su od Ministarstva 100.000 kuna (i od Grada su navodno dobili toliko). Fraktura, koja je i druge godine uspjela zadržati posjetitelje na svom Festivalu svjetske književnosti, dobila je 20.000 kuna manje, dakle 80.000 kuna (od Grada, navodno, 30.000). Isto koliko i HDP-ov LitLink. Goranovo proljeće dobit će nesramotnih 150.000 kuna, Dani Sandora Ksavera Đalskog 50.000, Festival europske kratke priče 60.000, za nekoliko svojih aktivnosti Hrvatski centar P.E.N. dobit će 75 tisuća kuna. Možda bi V.B.Z -u koji put trebalo dati više od 20.000 kuna za njihov riječki sajam. Kako da išta naprave sa 20.000 kuna?

Koje će knjige objaviti izdavači uz novčanu pomoć Ministarstva?

Što se tiče pojedinačnih autora, nema enormnih iznosa. Društvo za promicanje hrvatske kulture i znanosti Croatica (prof. dr. sc Marko Samardžija, prof.dr.sc Ivo Pranjkovbić i još neki sveučilišni profesori za “Povijest hrvatskog jezika”, 19. stoljeće) dobilo je 20.000 kuna.Toliko je dobilo i Društvo za znanstvenu fantastiku Sfera.

Tko će što objavljivati od domaćih pisaca? Željko Ivanjek dobio je 10.000 kuna za knjigu “Ljeto za tri godišnja doba”; za knjigu drama Nina Mitrović dobila je 10.000 kuna; filmska redateljica Irena Škorić dobila je 7000 za prozu “Medeni mjesec”; za “Yu filmski leksikon” Nenad Polimac dobio je 10.000, a Vlado Vurušić kod Edicija Božičević 7000 kuna za “Obalu Maršala Morisona”. Naklada Ljevak ima među domaćim autorima Irenu Vrkljan i Ivanu Simić Bodrožić. Tanja Tolić dobila je u Nakladi Ljevak 12.000 za svoju novu knjigu “Snoviđenje”; Marina Vujčić u Hena comu objavljuje roman “Mogla sam to biti ja” o nemoći psihijatrije kao znanosti koja pomaže ljudima.

Bijeg od knjige

A što bismo proglasili, onako, pravom čitateljskom investicijom, pa trajalo koliko trajalo? Naklada OceanMore objavljuje svjetski bestseler “Moja borba” (1. knjiga ) Karla Ovea Knausgaarda; Algoritam će uz pomoć 12.000 kuna objaviti jedan od najvećih prošlogodišnjih svjetskih hitova - “Češljugara” Donne Tartt. Vrijedna čitanja kod Ljevaka je Marija Todorova “Imaginarni Balkan”. U Nakladi Ljevak uredio je Vlaho Bogišić knjigu Krležinih pisama Beli (10.000 kuna) iz mladosti: možda se zato knjiga i zove “Bela, drago dijete”. Naklada Ljevak dobit će 215.000 kuna za dvadesetak knjiga.

Fraktura je dobila 7000 kuna za objavu knjige Filipa Davida “Kuća sjećanja i zaborava”, dobitnicu Ninove nagrade u kojoj se glavni junak, birajući između bolnog sjećanja i lagodnog zaborava, bira ovo drugo. Miljenko Jergović objavit će kod Frakture privatno-književno-političku prozu, esejističke varijacije o sarajevu 1914. U Frakturinom nizu nalaze se i Esterházyjeva “U znaku sablje” i “Memoari” Vladimira Velebita, ukupno 341.000 kuna.

Za 32.000 kuna Hrvatsko društvo pisaca objavit će svoj program, među kojima su Bora Ćosić, Dražen Katunarić

U Društvu hrvatskih književnika izići će Izabrane pjesme preminuloga Borisa Marune, jedinog velikih pjesnika koji se u hrvatsku vratio iz političke emigracije. Ukupno 47.000 kuna dobit će DHK za svoju izdavačku djelatnost. U Edicijama Božičević izaći će sjajan roman i važna knjiga Enrique Vila-Matas: “Kassel ne poziva na logiku.”

Bulaja Naklada dobit će 100.000 kuna za objavljivanje klasika koji nisu u školskoj lektiri. Litteris će objaviti dvije izvanredne knjige, “Bijeg od knjige” Antuna Barca i “Republiku mašte” Brune Schulza. U Matici hrvatskoj Zagreb izići će studija Slavena Jurića o nedavno preminulom profesoru Filozofskog fakulteta Zoranu Kravaru te Kravarove “Studije o starijoj hrvatskoj književnosti” koje je priredio Tomislav Bogdan.

Povijest poraženih

Povjesničar Dragan Markovina objavit će dvije knjige, “Povijest poraženih” u kojoj se bavi pogubnim posljedicama prošloga rata na ovim prostorima, a o kojima govori na način koji nije nimalo oportun (u Jesenski&Turku” dobio je 7000 kuna), i povijesnu studiju “Dalmacija 18. stoljeća i konstituiranje društvene modernosti” (nakladnička kuća Plejada dobiva također 7000 kuna.)

Još jedna povijesna tema, “Tito” Ive i Slavka Goldsteina dobila je 12.000 kuna (Profil). Pojavljuje se, sa 10.000 kuna potpore, maestralno Krasznahorkaijevo djelo “Melankolija otpora”. V.B.Z. Zagreb objavit će uz pomoć 17.000 “Izabrana djela Milana Rakovca” te priče Paula Bowlesa. “Drugo-jačijom”, knjigom poezije nove pjesničke zvijezde Suzane Matić, završavamo ovaj brzinski pregled knjiga vrijednih čitanja i najvažnijih manifestacija. A što se tiče financiranja časopisa, skandal s nula kuna časopisu Poezija sve zasjenjuje.

Izdavači

Fraktura 341.000 kn

Naklada Ljevak 215.000 kn

Histrioni 150.000 kn

Sandorf 174.000 kn

V.B.Z. 146.000 kn

Manifestacije

Sajam knjiga u Puli 500.000 kn

Nastup u Leipzigu 191.000 kn

Goranovo proljeće 150.000 kn

Zagreb Book Festival 100.000 kn

Festival svjetske književnost 80.000 kn

LitLink 80.000 kn

Writers in Residence Split 80.000 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:25