SA(N)JAM KNJIGE

Orhan Pamuk koji predstavlja kultnu knjigu o Istanbulu zvijezda je sajma

Orhan Pamuk
 Goran Šebelić / CROPIX
Glavna su tema obljetničke knjiške manifestacije, koja traje jedanaest dana, gradovi svijeta

U četvrtak počinje pulski Sa(n)jam knjige, ove godine obljetnički, dvadeset i peti po redu.

Ovog prosinca u Istri će u više od stotinu programa sudjelovati gotovo tristo domaćih i inozemnih gostiju te više od dvjesto pedeset nakladnika.

Nakon petnaest godina na pulski sajam ponovo dolazi veliki pripovjedač Istanbula Orhan Pamuk. Premijerno će predstaviti hrvatsko izdanje svoje knjige “Istanbul na fotografijama: grad, sjećanja”, u nas je ovih dana objavljuje Vuković & Runjić. Oko Pamuka će se u Puli okupiti svjetski poznati turkolozi i prevoditelji njegovih dijela iz SAD-a, Njemačke, Češke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U sklopu novog programa Slavenski đardin, u Pulu stižu značajni ruski autori - nagrađivana književnica bestseler romana u Rusiji, Guzel Jahina, Sergej Lebedev te prema mnogima vodeći suvremeni ruski pisac, Jevgenij Vodolazkin.

Dolaze i gosti iz Italije, ovdašnjim čitateljima dobro poznat Claudio Magris, pisac, kritičar, poznavatelj povijesti i kulture Srednje Europe te marksistički teoretičar i aktivist Franco Bifo Berardi.

Andruhovič i Velikić

Ovogodišnja tema je “Gradovi u tijeku”. U Puli će se jedanaest dana sajma govoriti o gradovima svijeta. “Gradovi u tijeku” iniciraju priče o gradovima, njihovim prošlostima, pripovijedat će se o njihovoj sadašnjosti, anticipirati budućnost, raspravljati o kontinuitetu promjena.

Sa(n)jam knjige u Puli je krenuo 1995., svega tri mjeseca nakon završetka rata. U prvo je vrijeme “skvotirao” u napuštenim gradski prostorima, potom se preselio u Doma hrvatskih branitelja, Magdalena Vodopija, pokretačica i direktorica Sajma, okupila je oko sebe kreativan tim suradnika, u Pulu su doveli mnoga bitna imena ne samo regionalne već svjetske književnosti.

Sajam u njegovom gradu otvara nekadašnji pulski gimnazijalac, danas značajan europski pisac, Dragan Velikić. Ove je godine dobio slovensku Vilenicu. Velikić će predstaviti svoj recentni roman “Adresa” te njegov prvi roman “Via Pula”. Iz Finske stiže najznačajniji romski pisac, Veijo Baltzar, iz Ukrajine nagrađivani književnik, esejist i prevoditelj Jurij Andruhovič.

Psihoanalitičarka

Na ovogodišnjoj Puli gostuje i povjesničarka, bitna figura intelektualne i političke scene bivše države Latinka Perović, njemačka književnica Jenny Erpenbeck, autorica romana “Nepravilni glagoli”, slovensko-austrijska spisateljica Maja Haderlap koja je za knjigu “Anđeo zaborava” dobila nagradu Albert Goldstein Austrijskog kulturnog foruma, Jeannette Fischer, poznata švicarska psihoanalitičarka, autorica zanimljive knjige “Susret psihoanalitičarke i Marine Abramović”, Ana Bilankov, umjetnica koja živi i radi u Berlinu i Svein Mønnesland, akademik, profesor slavistike u Oslu, autor niza monografija o Hrvatskoj, u Puli će predstaviti posljednju “Istra i Kvarner očima stranaca”.

Na sajmu gostuje puno domaćih autora i pisaca iz susjednih zemalja, nove knjige predstavit će Josip Mlakić, Boris Dežulović, Jurica Pavičić, Igor Štiks, Vlaho Bogišić, Milovan Tatarin, Boris Rašeta, Hrvoje Klasić, Almin Kaplan, Vesna Marić, Kristina Gavran, Namik Kabil i Jelena Todorović te pulski autori Miroslav Bertoša, Andrea Matošević, Amir Alagić, Boris Domagoj Biletić i Igor Zirojević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:14