FESTIVAL KULTURE ČITANJA

OTVOREN 2. MEDITERANSKI FESTIVAL KNJIGE Izloženo više od 10.000 knjiga

 Nikola Vilić / CROPIX
 

SPLIT - Mediteranski festival knjige, koji se u Splitu održava drugu godinu za redom, otvoren je u srijedu u velikoj dvorani športskog centra Gripe gdje su 93 nakladnika izložila više od 10 tisuća knjiga.

Na ovogodišnjem Mediteranskom festivalu knjige, kako je najavljeno, organizirat će se razna događanja posvećena knjizi i književnosti: književni susreti i skupovi, tematske radionice i tribine, predstavljanje knjiga.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl na svečanosti otvorenja festivala istaknuo je kako je na hrvatskoj književno-festivalskoj i sajamskoj sceni, pogotovo na jugu Hrvatske, nedostajao program koji bi bio, ne samo kulturni, nego i promotivno-prodajni, a Mediteranskim festivalom knjige taj je nedostatak uklonjen.

"Mediteranski festival knjige osmišljen je kao kvalitetna inovacija koja će ovom dijelu naše domovine pružiti mogućnost upoznavanja s novim književnim trendovima, ali i pomoći u promicanju kulturnog identiteta grada Splita, njegove okolice, ali i cijele regije", rekao je Partl. Dodao je kako vjeruje da će ovaj Sajam osigurati izdavačima toliko potreban dodatni fokus u dinamici produkcije i distribucije, uz mogućnost da nove naslove ponude još širem čitateljskom krugu.

Split, 090518.
Otvaranje drugog Mediteranskog festivala knjige u velikoj dvorani SC Gripe. Festival traje do nedjelje.
Na fotografiji: Kresimir Partl je otvorio festival.
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilić / CROPIX
Državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl je otvorio festival

"Svojom koncepcijom i ponuđenim programskim formatima Sajam će zasigurno postati snažna podrška ciljevima i aktivnostima nedavno usvojene Nacionalne strategije poticanja čitanja", ustvrdio je Partl.

Sajam knjiga u Splitu, kako je istaknuo Partl, zasigurno će osnažiti neke procese i pokrenuti financijske tijekove i stoga od svih dionika knjižnog lanca očekujemo velik angažman na promidžbi knjige i čitanja radi jačanja distribucije i dostupnosti knjige te oživljavanja zamrlog tržišta.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Mišo Nejašmić istaknuo je kako mu je iznimno drago što se Split ovom manifestacijom uvrstio na popis gradova koji imaju svoj sajam i festival knjige. Po njegovim riječima, ovogodišnji Mediteranski festival knjige održava se pod sloganom "Za programe, čitajmo se".

Split, 090518.
Otvaranje drugog Mediteranskog festivala knjige u velikoj dvorani SC Gripe.Festival traje do nedjelje.
Na fotografiji: standovi na festivalu.
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilić / CROPIX

Dogradonačelnica Splita Jelena Hrgović istaknula je kako ova manifestacija nije samo sajam knjige nego i "festival čitanja i kulture čitanja".

"Ovaj festival knjige pokazuje kako se Split ima pravo nazvati gradom kulture", rekla je Hrgović.

Split, 090518.
Otvaranje drugog Mediteranskog festivala knjige u velikoj dvorani SC Gripe.Festival traje do nedjelje.
Na fotografiji: Jelena Hrgovic.
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilić / CROPIX
Jelena Hrgović

Mediteranski festival knjige održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:54