POVRATAK KNJIGE LJUDIMA

OTVOREN NAJVEĆI SVJETSKI SAJAM KNJIGA U Frankfurtu će sudjelovati sedam tisuća izlagača iz 110 zemalja: 'Čak i otpadnici od knjige žude za knjigom'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.10.2018. u 20:02

A visitor of Frankfurt Book Fair is seen during the preparations for the upcoming book fair, the world's largest book fair which runs from October 10 to October 14, at the pavilion of Georgia which is the guest of honour, in Frankfurt, Germany, October 9, 2018. REUTERS/Ralph Orlowski - RC13431BA570
Ralph Orlowski / REUTERS

Sajam knjiga u Frankfurtu

Najveći svjetski sajam knjiga otvoren je u utorak u Frankfurtu te će na njemu sudjelovati sedam tisuća izlagača iz 110 zemalja.

Izdavači i knjižari na sajmu rade teško "kako bi vratili knjigu ljudima", rekao je u utorak Heinrich Riethmueller, čelnik Njemačkog udruženja izdavača i knjižara. Organizatori navode da Frankfurtski sajam knjiga raste, a ove će godine biti tri posto više izlagača nego prošle. Prošle je godine sajam posjetilo više od 250 tisuća ljudi.

Međutim, prodaja knjiga u Njemačkoj pala je za 1.1 posto u prvih 9 mjeseci 2018., dok su 2017. prihodi pali za 1.6 posto u odnosu na godinu ranije, na 9.13 milijardi eura.

Usprkos smanjenim prihodima, Riethmueller je rekao da bi izdavačka industrija mogla osjetiti promjenu navika kod kupaca.

"Čak i otpadnici od knjige, cijene knjige i osjećaju žudnju za njima", rekao je Riethmueller.

"Međutim, čitaju manje u svakodnevnom metežu, pod pritiskom društvenih medija i ometeni drugim oblicima zabave", dodao je.

Sajam se za javnost otvara u srijedu, kada će njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier sudjelovati u raspravi o tome kako se boriti protiv populizma u 'olujnim vremenima'.

Sedamdeseti Frankfurtski sajam knjiga zatvara se u nedjelju.

Frankfurtski sajam knjiga svoje korijene ima u srednjem vijeku. Prvo izdanje održano je nedugo nakon što je Johannes Gutenberg u obližnjem Mainzu izumio tiskarski stroj.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo