BESTSELERI I PRIJE NEGO SU STIGLI U KNJIŽARE

Ovo su najočekivaniji književni naslovi jeseni

 AFP
Kriteriji izbora su jednostavni: ugled autora ili tema knjige

Je li izdavaštvo pred novom erom jedna je od tema ovogodišnjeg Frankfurtskog sajma knjiga, na kojem će se okupiti neki od najmoćnijih ljudi izdavaštva kako bi raspravljali o digitalnim sadržajima i korištenju novih tehnologija. Logično, nitko ne želi ispasti iz utrke. No, mnogo veća medijska pozornost posvetit će se onome što čini osnovu izdavaštva, tj. novim naslovima.

Odjeknuti kao eksplozija

Jesen je doba godina kad se objavljuje najveći broj novih naslova. Kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.

Situacija na jesen izgleda idilično: planovi su ambiciozni, očekivanja velika, a cijela industrija “čeka naslov koji će odjeknuti kao eksplozija, nadmašiti u brojkama sve ostale bestselere i natjerati ljude da otrče u knjižare dok kažeš keks. Čak i one koji inače nikad ne odlaze u knjižare”.

Koji će to biti naslov, nemoguće je prognozirati. No, najavljen je velik broj knjiga koje bi vrlo lako mogle postati bestseleri. Mariju Vargasu Llosi, Jonathanu Franzenu, Johnu le Carréu u jurišu na top-ljestvice uskoro će se tako pridružiti i Salman Rushdie, Michael Cunningham, Philip Roth, Nicole Krauss... S nestrpljenjem se očekuje i knjiga Boba Woodwarda o Obami koja se danas objavljuje u SAD-u.

Tony Blair već je objavio svoje, ali tijekom idućih mjeseci izlaze i memoari i Condoleezze Rice, Georgea Busha, ali i Donalda Rumsfelda.

Hrvatski prijevodi

Donosimo neke od knjiga koji su i uoči svog izlaska dobile golemi publicitet.

Na engleskom će biti objavljene do kraja godine, a mogle bi relativno i brzo biti prevedene na hrvatski jer se radi o dobro poznatim, koji u Hrvatskoj imaju svoje stlane izdavače.

Bob Woodward - Obama’s Wars

Nakon knjiga posvećenih Georgeu W. Bushu, slavni istraživački novinar Washington Posta prebacio se na aktualnog američkog predsjednika. Tema? Vanjska politika Baracka Obame. Woodward će razjasniti “kako američki predsjednik donosi ključne odluke o ratu u Afganistanu, tajnom ratu u Pakistanu i svjetskoj borbi protiv terorizma”. No, uz Woodwarda vrijedi spomenuti da će u sljedećih nekoliko mjeseci memoare objaviti i Condoleezza Rice, George Bush, ali i Donald Rumsfeld. Trojka najavljuje: otvorene i poštene memoare.

David Grossman - To The End of the Land

Flaubert je stvorio Emmu, Tolstoj Anu, a sad imamo Grossmanovu Oru, napisao je Auster o ovom romanu. Tema je majka koja čeka da joj se sin vrati kući iz vojske. U pozadini je i tragedija velikog izraelskog pisca, čiji je sin kao vojnik ubijen 2006. godine. Upravo je objavljen engleski prijevod romana.

Philip Roth - Nemesis

Epidemija dječje paralize i njezine posljedice tema su najnovijeg Rothova romana, smještenog u ljeto 1944. godine. Dok se ne objavi hrvatski prijevod tog romana, hrvatski fanovi vrijeme će moći kratiti s dva nova Rothova prijevoda “Svatković” i “Tragovi na duši”, koja uskoro izlaze u izdanju Algoritma.

Michael Cunningham - By Nightfall

Peter i Rebecca imaju sve. Slučajan posjet Rebeccina brata sruši njihov svijet. Cunningham je za “Sati” osvojio nagradu Pulitzer, a sad u novom romanu, inspiriranom Jamesom, Mannom i Damienom Hirstom, ispisuje priču o ljubavi i čežnji, umjetnosti i iluziji, strasti i ljubavi.

Keith Richards - Life

“Čudno mi je pisati vlastitu autobiografiju. Nisam siguran da će to ikoga zanimati”, požalio se slavni gitarist Rolling Stonesa novinarima. Keith Richards ipak je pristao napisati memoare. U pisanju necenzurirane autobiogarfije mu je pomogao novinar James Fox zbog toga što su Richardsu 70-ih godina prošlog stoljeća bile malo maglovite. Ostalo je priča o odrastanju, borbi za uspjeh, slavi i njezinim posljedicama. Za otkrivanje što sočnijih detalja izdavač Little, Brown and Co. glazbeniku su uplatili 7,3 milijuna dolara. I to samo predujma. Nije loše za doba recesije.

Nelson Mandela - Conversations With Myself

Vođa borbe protiv apartheida, prvi demokratski predsjednik Južnoafričke Republike, već je napisao autobiografiju “Dug put prema slobodi”, a o njegovu životu izdano je nekoliko knjiga. Ipak, “Conversation With Myself” krasi epitet jednog od najuzbudljivijih izdavačkih događaja godina. Djelo će biti objavljeno 12. listopada. “Nije nam namjera stvoriti portret sveca ili ikone, nego osobe”, poručili su urednici izdanja. Među ostalim, “Conversation With Myself” sadržavat će nikad objavljene materijale: dnevničke zapise, pisma, uključujući ona iz zatvora, zapise privatnih razgovora, javnih govora. Predgovor je napisao američki predsjednik Barack Obama.

Salman Rushdie - Luka and the Fire of Life

“Harun i More Priča” (Vuković i Runjić) predivna je knjiga koju je Salman Rushdie posvetio svom sinu Zafaru. Harun iz naslova sin je najvećeg pripovjedača svijeta - Rašida. Jednog kobnog dana Harunova majka napušta dom, a ocu odjednom uzmanjka priča. Harun odlučuje vratiti pripovjedački dar svomu ocu. “Ovo je knjiga za svakoga tko voli dobru priču. Uz to i djelo književnog genija”, napisao je svojedobno Stephen King. Sad je došao red na knjigu za mlađeg Rushdiejeva sina Milana, koji je navodno jako dugo gnjavio tatu kako želi knjigu samo za sebe. Junak djela je mlađi Harunov brat, Luka, koji kreće u misiju spašavanja oca u alternativnom svijetu koji se vodi logikom videoigrica.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:26