ŠOK U KNJIŽEVNOJ ZAJEDNICI

PISMA ČUVENOG KNJIŽEVNIKA SABLAZNILA NACIJU Prijatelju priznao da je silovao suprugu jer nije imala interesa za seksom

Novozelandski pjesnik James K Baxter
 Screenshot/Youtube
 

Nedavno objavljena zbirka pisama jednoga od najznačajnijih novozelandskih pjesnika Jamesa K Baxtera sadrži otvoreno priznanje da je silovao suprugu što je izazvalo šok u književnim krugovima te zemlje.

Baxter je umro u Aucklandu 1972. godine, a smatra se jednim od literarnih velikana te zemlje. Međunarodno priznanje stekao je u kasnim 50-tim godinama nakon što je Sveučilište u Oxfordu objavilo njegovu pjesničku zbirku 'In Fires Of No Return' (U vatri bez povratka).

Bio je kontroverzna ličnost desetljećima, a nova zbirka njegovih pisama, što ju je Sveučilište Victoria objavilo u siječnju, sadrži kontroverzne opise silovanja.

U pismima se Baxter povjerava prijatelju da je silovao vlastitu suprugu Jacquie Sturm jer nije pokazivala interes za seksom.

Sturm je bila priznata pjesnikinja i spisateljica kratkih priča, te jedna od prvih Maorkinja na Novom Zelandu koje su dobile fakultetsku diplomu.

Novi Zeland je zaprepašten saznanjima o čuvenom pjesniku nazvavši ih groznim, strašnim i šokantnim.

John Newton, koji je napisao recenziju pisama za portal Spinoff, rekao je da više nije moguće diskutirati o Baxteru bez spominjanja njegova odnosa prema ženama.

- Baxter nije za svakoga. Neobično je to što njegov prikaz žena do sada nikada nije nailaziao na osporavanje, napisao je u recenziji.

Tako je Baxter u pismima iz 1960. godine napisao:

- Seksualni odnosi sa ženom ponovno su se uspostavili. To nam barem daje neke zajedničke temelje da riješimo poteškoće. Postignuto silovanjem.

- Vrlo jasno dajem do znanja da nijedan drugi način nije mogao slomiti njezinu rezerviranost. Izgledala je deset puta sretnije i zadovoljnije. No izgleda da će svakom novom činu morati prethoditi silovanje, napisao je.

Profesor Paul Millar, bliski prijatelj pokojne Sturm, rekao je kako se nada da pisma neće pretvoriti Jacquie Sturm u žrtvu u očima čitatelja, jer je njezin brak s Baxterom trajao samo četvrtinu njezina života, a bila je književna i kulturna ikona svojim zaslugama.

- Ova su pisma uistinu šokantna, riječ je o izdaji na nekoliko razina, od opisivanja samog brutalnog čina, izostanka srama u opisima i istinske izdaje povjerenja. Ovime se Jacquie stavlja u podređen položaj u odnosu na Baxtera. Ona zaslužuje puno više od toga da ostane u sjećanju kao Baxterova žrtva. Unatoč svemu što je pretrpjela, ona izlazi kao pobjednica. Ako ju ljudi žele upoznati trebali bi čitati njezina djela, a ne Baxterova, rekao je.

Praunuk Jacquie Sturm Jack Mcdonald kaže da ga je saznanje o silovanju užasnulo te da bi Baxterovo nasljeđe trebalo uslijed novih saznanja preispitati.

- Pisma potvrđuju da je Baxter bio seksistička i patrijarhalna figura koja se ne može promatrati odvojeno od njegova književnog ugleda. Silovanje je silovanje. Kao što nije bilo prihvatljivo tada, nije ni sada, poručio je.

Baxter i Sturm bili su u braku 20 godina i imali dvoje djece. Jacquie Sturm umrla je 2009. u 82. godini života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:27