NASTUPIT ĆE I SARA RENAR

PJESNIKINJA MARIJA DEJANOVIĆ U ZAGREBAČKOM VINYLU PROMOVIRA PRVIJENAC 'ETIKA KRUHA I KONJA' Za svoju je debitantsku zbirku dobila i nagradu 'Goran'

    AUTOR:
    • Vid Barić

  • OBJAVLJENO:
  • 15.11.2018. u 14:40

Marija Dejanović

Zagrebačka kavana, noćni klub, ali i prostor izvedbenih umjetnosti Vinyl ugostit će u četvrtak, 15.11.2018 godine s početkom u 19 sati promociju dugo očekivanog pjesničkog prvijenca autorice Marije Dejanović. Ime knjige je "Etika kruha i konja", a mlada pjesnikinja je za ovu zbirku dobila nagradu "Goran", najprestižniju domaću nagradu za mlade pjesnike i pjesnikinje.

O knjizi će, uz autoricu, govoriti urednik knjige Ivan Šamija i Marko Pogačar, pjesnik i pripovjedač te predsjednik odbora Goranovog proljeća.

- Jako sam sretna i uzbuđena da je knjiga ugledala svjetlo dana i da to više nije samo rukopis. Drago mi je i da sam na tekstu radila s urednikom Ivanom Šamijom, kao i da je struka prepoznala moj rukopis na kojemu sam intenzivno radila godinu dana - otkrila je autorica koja je svoj prvijenac shvatila prilično ozbiljno pa je tako, kaže, mijenjala pojedinosti u tekstu i nakon što joj je nedavno stigao prijelom knjige.

Nakon predstavljanja knjige u 20 sati održat će se i koncert zagrebačke kantautorice Sare Renar, kojoj će se na bini pridružiti i Marija Dejanović. Izvodit će eksperimentalnu autorsku kompoziciju pod imenom "U privremenom smještaju kod ljudi". Radi se o konceptualnom EP-u koji se temelji na istoimenom ciklusu pjesama iz "Etike kruha i konja".

- Za taj niz skladbi koje ćemo izvesti lakše je reći što nije, nego što jest. Ne radi se o improvizaciji, nije žanrovski odredivo, ali nije ni čitanje poezije uz glazbu. Radi se o specifičnoj glazbeno-scenskoj izvedbi koju će biti najbolje doživjeti nakon same promocije knjige - pojasnila je autorica koja je sa zagrebačkom kantautoricom prvi puta surađivala kada je Renar bila angažirana kao glazbena pratnja na pjesničkoj manifestaciji "Goranovo proljeće".

- Nakon toga smo se susrele na još jednom književnom festivalu. Poslala sam joj svoja oba rukopisa na čitanje, a njoj se svidio materijal pa samo odlučili to probati ukomponirati u glazbeno-scensku izvedbu. Sara je napravila sjajan posao s glazbom, i mislim da se odlično nadopunjuje s mojim pjesmama - završila je autorica kojoj će uskoro u tisak i druga zbirka pjesama, “Središnji god” , za koju je dobila nagradu za mlade pjesnike "Zdravko Pucak".


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo