KNJIŽEVNA KRITIKA

'PLAVA LISICA' Islandski pisac Sjón uspješno oživljava zaboravljene emocije i ljepotu

Pisac potezom pera preskače od islandske sage do tradicionalne naracije i poetskog fragmenta

Roman suvremenog islandskog pisca Sjóna (r. 1962.) pokazuje što je sve mogla postmoderna da je ostala na snazi. Zahvaljujući slobodnom kretanju proznim tekstom, pisac od islandske sage do tradicionalne naracije i poetskog fragmenta preskače potezom pera.

U prvom dijelu ovaj je roman lov čovjeka na plavu lisicu, lov u surovom krajoliku dalekog Islanda. Pucanj njegove lovačke puške premješta priču “na početak”. Lovac je svećenik u Botni, vlč. Baldur Skugasson. Njegov je pucanj pokrenuo lavinu pod kojom je završio sam, s polumrtvom lisicom na trbuhu.

Najsnažniji lik ovog romana je djevojčica i mlada žena Abba, koja boluje od Downova sindroma i koju je njen otac prodao stranim mornarima. Sjon izrijekom smješta radnju u 80-e godine XIX. soljeća. Pisac donosi i Abbin rječnik. Dobrota nesuđenog botaničara Fridrika B. Fridjonssona, koji je Abbu spasio postaje ljepotom. A to je svečanost.

S druge strane, razgovor vlč. Baldura s plavom lisicom o struji, i to pod lavinom, odnosno u džepu jedne pećine pokrivene snijegom, predstavlja sjajno oživljavanje basnopisanja. Koristeći se raznim književnim oblicima - Sjón oživljava zaboravljene emocije i dobrotu. I on uspijeva u tome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:14