ZBIRKA LJUBAVNE POEZIJE

PONUDA DANA Nema prikladnijeg dana od današnjeg da se u ruke uzme knjiga koja čovjeka podsjeti na ono što je bitno u životu

 Željko Grgić / Cropix

Možda nema prikladnijeg dana od ovoga današnjeg, Dana zaljubljenih, da se u ruke uzme knjiga poezije koja čovjeka podsjeti na ono što je bitno u životu - onu posebnu emociju koja čovjeka uzdiže iznad nemoćne životinje, kakav je najčešće, i pruža mu priliku da bude bolji, veći i jači nego što je to ikada u najluđim snovima mogao zamisliti. Ili pak gori, manji i slabiji, ovisno kako mu grah padne.

Upravo je takva zbirka ljubavne poezije koju je napisao i objavio Maro Pitarević, čovjek koji je dio svoje goleme kreativne energije uložio da se pogleda u ogledalo, bez ikakvih rezervi, i da o tome posvjedoči bez fige u džepu. Na taj način svoje srce nam je Pitarević izložio na 355 stranica 'Ponude dana', svoje treće zbirke poezije koja priča priču o svim onim trenucima koji se događaju kad čovjek voli, o ushitu, zanesenosti, i o boli.

Još uvijek u njemu ima tog čudesnog 'Harlekina', kako je nazvao jednu svoju zbirku poezije koju sam čitao prije dvadesetak godina, ali današnji harlekin Maro pjesnik je koji u 'Bezbrižnoj nedjelji u ZOO-u' vodi sina u zoološki vrt dok "iznutra urliče" i ne čuje ga nitko, "samo ti /daleko na drugom kraju grada /I odgovaraš mi/Nešto tiše/Ali jednako bolno/Kako to rade sve životinje u zatočeništvu".

Pitarević svjedoči i o kreativnoj energiji koja ga pogoni sva ova desetljeća, vrlo izravno u 'Plodu mašte': "Uživam u njegovom mirisu svaki dan / Držim ga čvrsto na prsima kamo god idem / Njegov sok je nešto najdivnije što sam probao / Daje mi nadljudsku snagu". Životno doba zrelosti donosi mudrost, kao u istoimenoj pjesmi, gdje kaže: "Zaboravimo / Sve što su nas učili / Cinični / Skeptični / Oholi // Obrišimo riječi / Spalimo knjige / Jedina mudrost / Neka bude mudrost kože / Jedino vrijeme nek bude sada".

Komplicirani ljudski odnosi godinama se dodatno kompliciraju, i razdvajaju nas jedne od drugih, sve dok se više ni ne prepoznajemo. A ljubav? Ljubav vremenom počinjemo smatrati drugim imenom za prolaznu kemiju mladosti, zavaravamo se da ne postoji i da se moramo posvetiti svim onim puno bitnijim i neodložnim problemima i tako, mic po mic, zaboravljamo sami sebe. Zato su tu knjige poput ove, da nas vrate na pravi put. #samoljubav

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:51