'ŠLATENŠAMES ILI BERLIN NA MORU'

POSTHUMNO OBJAVLJEN AUTOBIOGRAFSKI ROMAN BENNE MEYERA-WEHLACKA U proljeće 1945. 17-godišnji junak romana pješice iz logora vraća se kući u Berlin...

 

ZAGREB - Roman njemačkoga književnika Benne Meyera-Wehlacka "Šlatenšames ili Berlin na moru" predstavljen je u četvrtak navečer u knjižnici Bogdan Ogrizović u Zagrebu.

O romanu su govorili književni kritičar Zdravko Zima, nakladnik Josip Pandurić, prevoditeljica Sandra Brkljačić i književnica Irena Vrkljan.

Roman ima, smatra Zima, snažan autobiografski pečat. Temelji se na motivima iz života samog autora, njemačkog književnika koji je u braku s hrvatskom književnicom Irenom Vrkljan bio dugi niz godina vezan uz Zagreb i Hrvatsku, napomenuo je.

Roman "Šlatenšames ili Berlin na moru", naglasio je, pripovijest je iz poslijeratnog Berlina, iz vremena gladi i bijede od 1945. do 1947.

U ovom zgusnutom bildungsromanu povratnika iz rata u kojem, kaže Zima, kroz precizno izoštrene detalje i kadrove pratimo svojevrsni sentimentalni odgoj, snažno se ističe objektivan pogled izvana na razoreni Berlin, bez ikakvih mitskih ili introspekcijskih uljepšavanja.

Pandurić je napomenuo kako je šlatenšames izraz na jidišu za 'Katicu za sve' te podsjetio kako se u proljeće 1945. junak romana sedamnaestogodišnji Rolf Hellhoff pješice iz logora za radno obveznu mladeži na Baltiku vraća kući u Berlin.

Vraća se u novi život pri obnovi čuvenoga kazališta Tribüne.

Prevoditeljica Brkljačić je naglasila kako su kazalište i film središte njegovih dječačkih interesa u onom prošlom vremenu te dodala kako mu oni sada postaju njegov svijet. Svijet mu se, dakle, pretvara u kazalište, istaknula je.

Roman ima snažan autobiografski pečat, autor je prvu verziju romana napisao još 1969., no roman je objavljen tek posthumno, 2015., rekla je.

Roman "Šlatenšames ili Berlin na moru" objavili su nakladnici Disput i Hrvatsko filološko društvo.

Benno Meyer-Wehlac rođen je Szczecinu 1928., a preminuo Berlinu 2014. Nagrađivani je njemački pisac, scenarist i dramaturg. Živio je na relaciji Berlin-Zagreb sa svojom ženom, hrvatskom književnicom Irenom Vrkljan.

Godine 1988. objavio je na hrvatskom jeziku knjigu "Zagrebačke bilježnice 1967. – 1987."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:57