NIKOLA PETKOVIĆ

PREDSJEDNIK HRVATSKOG DRUŠTVA PISACA DAO OSTAVKU 'Bojim se da bi moj ostanak na mjestu predsjednika bio kontraproduktivan'

Nikola Petković
 Damir Krajač / HANZA MEDIA

"Podnosim neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog društva pisaca. Odluku sam donio nakon gotovo jednogodišnjeg razmišljanja. Razlozi za nju su uglavnom privatni i tiču se moje iscrpljenosti koja je rezultirala u narušenome zdravlju", objavio je danas Nikola Petković, predsjednik Hrvatskog društva pisaca.

Svoju odluku pojasnio je pismom ostavke, objavljenim na stranicama HDP-a, u kojem navodi: "Kao što sam to već naveo i u javnim i u privatnim obraćanjima, interesi HDP-a bili su mi uvijek ispred osobnih. Budući da opravdano istinito vjerujem da se našemu društvu više ne mogu ni približno posvetiti onoliko koliko sam mu se posvećivao gotovo sedam uzastopnih godina, bojim se da bi moj ostanak na mjestu predsjednika do kraja mandata (travanj 2019.) bio kontraproduktivan."

Upravni odbor i Predsjedništvo HDP-a uvažili su njegove argumente i prihvatili ostavku. Do izborne skupštine v. d. predsjednika HDP-a, u skladu sa Statutom, bit će glavna tajnica Ana Brnardić Oproiu.

Hrvatsko društvo pisaca u svom je priopćenju izrazilo kolegijalnu zahvalnost Petkoviću za dosadašnje vođenje Društva. Među postignućima Petkovićeva mandata ističu doprinos profesionalizaciji Društva, te uvršćivanje zvanja spisatelj i književni prevodilac u Pravilnik o znanstvenim i umjetničkim područjima, poljima i granama, čime je omogućeno otvaranje odsjeka i katedri za kreativno pisanje i zapošljavanje pisaca.

Također, između ostalog, ističe se njegovo sudjelovanje u inicijativi 'Pravo na profesiju', koju je vodio nekadašnji potpredsjednik HDP-a Robert Perišić, koja je rezultirala povećanjem broja stipendija pri Ministarstvu kulture kao potpora književnom stvaralaštvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:43