U 91. GODINI

PREMINULA SPISATELJICA KOJA JE 'IZMISLILA' SELF HELP Louise Hay živjela je prema filozofiji koju je propagirala, ovo su njezine najvažnije poruke

  AUTOR:
  • Jutarnji.hr

 • OBJAVLJENO:
 • 31.08.2017. u 11:23

Louise Hay during the premiere of the new movie MARY PICKFORD, THE MUSE OF THE MOVIES, held at The Academy of Motion Picture Arts and Science, Samuel Goldwyn Theater, on August 28, 2009, in Beverly Hills, California., Image: 38074950, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, StarMax
Profimedia, StarMax

Louise Hay

OSAM NAJVAŽNIJIH PORUKA KOJE NAM JE POSLALA LOUISE HAY Umrla je jedna od začetnica duhovnog samoizlječenja

 

Spisateljica i jedna od začetnica samoizlječenja Louise Hay preminula je u srijedu, 30. kolovoza, prirodnom smrću u 91. godini. Umrla je u snu, potvrđeno je na njezinoj službenoj stranici.

Hay je bila omiljena autorica mnogih koji su tražili utjehu i smjernice. Smatraju je velikim vizionarom, a svi koji su je upoznali, prepoznali su njezinu strast za pomaganje drugima. Osnivačica self help pokreta svoju je prvu knjigu izdala sa 50 godina, 1976. ‘Heal Your Body’ ('Možete izliječiti svoj život'), koji se prodao u više od 50 milijuna primjeraka, pokazala se revolucionarnom jer je Hay u njoj raspravljala o povezanosti duše i tijela prije nego što je to itko tako glasno i jasno problematizirao.

Njezina se teorije vrti oko toga da upornim radom i svakodnevnim ponavljanjem pozitivnih afirmacija čovjek može privući željene ishode. Smatrala je da stanje duha itekako utječe na nastanak tjelesnih oboljenja, kao i na negativnosti koje se događaju u životu.

Svoju je filozofiju Louise isprobala na vlastitom primjeru kad joj je dijagnosticiran karcinom vrata maternice. Umjesto klasične terapije okrenula se intenzivnom pozitivnom razmišljanju, vizualizaciji, zdravoj prehrani i psihoterapiji. Nakon šest mjeseci bila je zdrava, stoji na njezinoj stranici.

 

Od polovice osamdesetih uključila se u psihološko pomaganje ljudima oboljelih od AIDS-a. Grupa od šest muškaraca koji su tražili potporu, u roku od nekoliko godina narasla je na 800 ljudi koji su dolazili na njezina predavanja i radionice što ju je još jednom pozicioniralo na mjesto pionira - potporu i ljubav pacijentima zaraženima HIV-om iskazivala je glasno puno prije nego što je ostatak svijeta počeo nositi crvene trakice oko ruke.

Uvijek je isticala da godine nisu važne u ostvarivanju snova, a njezine ideje nastavit će promovirati Hay House kroz proizvode, predavanja, radionice i druge oblike pomoći.

Na društvenim su se mrežama počeli dijeliti najpoznatiji citati Louise Hay, evo nekih od njih:

 • ‘Ne postoji nešto što se zove lijepo i ružno vrijeme. Postoji samo vrijeme i vaš stav prema njemu.’
 • ‘Tuga je stvar srca i duše. Tugujte zbog gubitka, pustite tugu da vas obuzme i provedite neko vrijeme s njom.’
 • ‘Najveći poklon koji si mogu dati je bezuvjetna ljubav.’
 • ‘Svi smo mi učitelji i učenici. Zapitajte se: Što ja želim naučiti i što želim naučiti druge?’
 • ‘Vrijedna sam najboljeg u životu i sad si dozvoljavam da to prihvatim.’
 • ‘Ljubav sve pokreće. Vodi me na svakom koraku. Sve je u redu.’
 • ‘Otvorena sam za kreativne ideje.’
 • 'Imam hrabrosti ostvariti svoje snove.'

Izdvajamo