SPISATELJ I SCENARIST

Preminuo Mirko Kovač, jedan od najznačajnijih suvremenih pisaca i kritičara anomalija društva

Mirko Kovač, pisac i scenarist, preminuo je danas u Zagrebu u 75-oj godini. Jedan od najboljih pisaca ovih prostora, autor “Grada u zrcalu”, “Vrata od utrobe”, “Malvine”, “Kristalnih rešetki”… na književnoj sceni debitirao je 1962. romanom “Gubilište”.

Osim kao iznimnog pisca, pamtit će ga se i kao scenaristu “Lisica”, “Okupacije u 26 slika”, “Pada Italije”, ali i kao angažiranog, dosljednog kritičara anomalija društva.

Za svoju knjiga eseja “Elita gora od rulje”, najvećim dijelom portretima pisaca koji su pristali uz Miloševićevu politiku, 2010. godine dobio je nagradu Jutarnjeg lista za najbolje publicističko djelo. Esejistiku i prozu, ma kako se na prvi pogled činile komplementarnim dijelovima njegova opusa, strogo je odvajao.

- Trudio sam se u svojim prozama, likovima, sudbinama, intimnim pričama, svim onim ljepotama koje proza nosi, ne zagaditi tekst dnevnim peripetijama. Treba velika vještina i majstorstvo da nešto prodre od dnevnih događanja a da se tekst ne naruši. Premda, nisam se ja inače suzdržavao od pamfleta, ali prozu ljubomorno štitim od banaliziranja i obračuna - govorio je.

Mirko Kovač za svoj rad dobio je brojna domaća i međunarodna priznanja, a o tome kakav je status uživao dosta govori i izjava s predstavljanja ovogodišnjih polufinalista književne nagrade Angelus, održana u ponedjeljak u Wroclawu. Članovi žirija tom su prilikom rekli:

- Prevaga poljskih naslova daje nadu da bi Angelus ove godine mogao dobiti Poljak, ali naglašavamo da je ta nada samo statistička. Pogotovo jer su među nominiranima dva autora - Mirko Kovač i Norman Manea - koji slove kao potencijalni kandidati za Nobelovu nagradu za književnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:03