DUGA PRAVNA BITKA

Preostali Kafkini dokumenti i pisma napokon vraćeni u Izrael

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 08.08.2019. u 17:00

National Library archival expert and Humanities Collection Curator Stefan Litt reveals manuscripts by novelist Franz Kafka, during a press conference at the National Library of Israel in Jerusalem on August 7, 2019. Hundreds of letters, manuscripts, journals, notebooks, sketches and more – handwritten by Brod and Kafka – have been transferred to the National Library of Israel, following orders by Israeli and Swiss courts to open vaults in Zurich, which had stored the materials for decades. These materials, part of Max Brod's literary estate, have now been returned to Israel and have arrived at the National Library in Jerusalem, in accordance with Brod's wishes., Image: 462863890, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP
Profimedia, AFP

vraćeni dokumenti Franza Kafke

 

Stotine originalnih tekstova Franza Kafke i Maxa Broda vraćene su u Izrael nakon duge pravne bitke, objavila je u srijedu Izraelska nacionalna knjižnica.

Šezdeset fascikala s tekstovima Kafke te njegova bliskog prijatelja i biografa Broda u Izrael je vratila Švicarska banka iz Züricha nakon odluke švicarskog suda da se otvore sefovi u kojima su se ti materijali čuvali desetljećima.

Time je završena 12 godina duga pravna saga između Izraela, Švicarske i Njemačke.

Među dokumentima su tri različite verzije Kafkine nedovršene novele "Hochzeitsvorbereitungen auf dem Lande" (Pripreme za vjenčanje na selu), bilježnica u kojoj je vježbao hebrejski, stotine pisama Brodu i drugim prijateljima, skice i crteži, putopisi i misli koje je zapisao.

Većina Kafkinih tekstova već je objavljena, ali su stručnjaci Izraelske nacionalne knjižnice bili iznenađeni otkrićem bilježnice s hebrejskim vježbama. Iako im je bilo poznato da se zanimao za učenje hebrejskog, nisu znali da je to bilo u takvom opsegu.

Guests look at papers and manuscripts belonging to Max Brod, the friend and literary executor of Czech writer Franz Kafka, on display at the Israeli embassy after the stolen items were handed over to the Israeli ambassador by Germany's Bundeskriminalamt, in Berlin on May 21, 2019. German police on May 21, 2019 handed over to Israel thousands of stolen papers and manuscripts belonging to Max Brod, who died in Tel Aviv in 1968, and who is primarily responsible for Kafka's success as one of the 20th century's most influential writers, having published many of his works after the writer's death in 1924., Image: 435428592, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP
Profimedia, AFP
 

Kafka, koji je rođen u Pragu, umro je u Austriji 1924. od tuberkuloze u 40. godini. Svoju je ostavštinu povjerio Brodu i naredio mu da je spali.

Kao izvršitelj Kafkine oporuke oglušio se na tu uputu i otisnuo mnoga djela židovskog pisca na njemačkom jeziku i posmrtno ga proslavio.

Brod je tvrdio da je Kafka nekoliko puta mijenjao mišljenje o svojim željama i kako je "osjetio" da se Kafka ne bi bunio da njegovi zapisi ostanu sačuvani.

Brod je 1939. pred nacistima iz Praga pobjegao u tadašnju Palestinu pod britanskom upravom, kasnije Izrael, a sa sobom je ponio pun kovčeg Kafkinih rukopisa.

Kad je umro u Tel Avivu 1968. godine, dio Kafkine ostavštine ostavio je svojoj tajnici Esther Hoffe, koja ih je predala svojim kćerima Evi Hoffe i Ruth Wiesler.

One su ustrajale u tome da zadrže zbirku rijetkih dokumenata, ali su vlasti tvrdile da je to dio izraelskog kulturnog nasljeđa kojem je mjesto u nacionalnoj knjižnici.

Izraelski je vrhovni sud nakon pravne bitke duge osam godina presudio da Brod po svojoj oporuci nije želio da se literarni dio njegove imovine prodaje po dražbama, nego da se smjesti u knjižnicu.

Esther Hoffe prije toga prodala je rukopis Kafkina najpoznatija djela "Procesa" za dva milijuna dolara. Ostatak zbirke obitelj Hoffe čuvala je u bankama u Izraelu i Švicarskoj.

Njemačka je u svibnju ove godine predala Izraelu dokumente iz Brodove zaklade koji su bili ukradeni iz doma obitelji Hoffe u Tel Avivu prije deset godina i bili ponuđeni na dražbi u Njemačkoj. Vlasti su zapise zaplijenile, a njemački sud potom je odlučio da se vrate izraelskoj državi.

Sad je cijela Brodova zbirka na jednom mjestu u Izraelskoj nacionalnoj knjižnici.

- Knjižnica se više od desetljeća neumorno trudila da se književna ostavština pisca i skladatelja Maxa Broda i njegova najbližeg prijatelja Franza Kafke dopremi u knjižnicu, u skladu s Brodovim željama - izjavio je predsjednik uprave knjižnice David Blumberg.

- Nakon što smo vidjeli materijale, uključujući Kafkinu bilježnicu na hebrejskom i njegova pisma o cionizmu i judaizmu, posve nam je jasno da je Nacionalna knjižnica pravo mjesto za njihovu pohranu - dodao je.

Materijali će biti digitalizirani i objavljeni on-line do kraja godine.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo