NJEGOVA VERZIJA ISTINE

RAT ZA ENCIKLOPEDIJU VELIMIRA VISKOVIĆA Knjiga u kojoj će se mnogi prepoznati

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 10.10.2015. u 16:59

Sandra Šimunović / CROPIX

Velimir Visković je, dok je još radio na Hrvatskoj književnoj enciklopediji, svojim suradnicama govorio kako će jednog dana napisati knjigu o nastajanju te enciklopedije, o svakodnevnim napadima i preprekama

Rat za enciklopediju rekonstrukcija je okolnosti u kojima se dovršavala Hrvatska književna enciklopedija, iz pera njezina urednika, Velimira Viskovića. Priča je to o zavisti i ljubomori, podmetanjima i svađama u Leksikografskom zavodu od kojih su mnoge u vrijeme radnje (2007. ) završile u novinama ili na televiziji. Drama sa zbiljskim, poznatim protagonistima, koja se čita poput krimića, kako najavljuje njen izdavač.

I premda se u njoj često spominje mržnja, Visković nije napisao ogorčenu knjigu, nego onu u kojoj dobro - dovršena Enciklopedija - trijumfira nad zlim, onima koji su davali sve od sebe da je ne bude, najavila je izlazak 'Rata za enciklopediju' urednica ove knjige Milana Vuković-Runjić, koja smatra da Viskovićevo djelo možemo slobodno prozvati 'Imenom ruže' na hrvatski način.

Velimir Visković je, dok je još radio na Hrvatskoj književnoj enciklopediji, svojim suradnicama govorio kako će jednog dana napisati knjigu o nastajanju te enciklopedije. "Imali smo toliko osporavatelja, protivnika, čak neprijatelja! Doživljavali smo svakodnevna podmetanja, nailazili permanentno na prepreke, omalovažavanja, napade. U jednom se trenu Enciklopedija našla i pred gašenjem. Braneći taj naš projekt, proteklih godina ispisao sam i objavio stotine stranica polemičkih tekstova. Ali mnoge stvari u tim polemikama nisam mogao reći. Neke se nisam ni usudio, jer bih time potpuno onemogućio naš rad. Naravno, strasti su se sada stišale; osnovni je cilj postignut, enciklopedija je tu; doživjeli smo i javna priznanja, dobili satisfakciju. I sam se pitam, ne treba li sve loše što nam se događalo zaboraviti. Ne obnavljati stare traume! No, oko tog projekta razvila se dugogodišnja javna polemika, koja je brojem sudionika i medijskim odjekom poprimila čudovišne razmjere. Za razliku od mojih protivnika, vrlo često nisam raspolagao mogućnošću odgovora; ova knjiga mi omogućuje da objasnim povode i kontekst svojih postupaka. Knjiga polazi od činjenica; dakako, činjenica kako sam ih ja vidio, i kako sam ih zapamtio. Trudio sam se, koliko sam god mogao i znao, i samoga sebe iz razdoblja kad se knjiga odigrava kritički motriti; ne tvrdim da sam baš uvijek bio u pravu, da nisam možda ponekad u strasti upotrijebio i neku pretešku riječ. A, naravno, uvijek postoji mogućnost da i akteri s kojima sam se sukobljavao ponude svoju verziju istine. Ali ovo je moja verzija", poručio je Visković.

O burnim danima rađanja Hrvatske književne enciklopedije, uokvirenima u polemičko-memoarsko djelo 'Rat za enciklopediju' uz autora će na promociji (u ponedjeljak 12. listopada u atriju Muzeja za umjetnost i obrt s početkom u 19 sati) govoriti Mani Gotovac, Anja Šovagović, Igor Mandić, Branislav Glumac te urednica knjige Milana Vuković-Runjić.

Izdvajamo