'ČUJ OVU KNJIGU'

SLUŽBENI POČETAK BORBE ZA AUDIO-KNJIGU Plan za bijeg s ulomcima iz 'Ljubavnog romana' Ivane Sajko i 'Sjećanja šume' Damira Karakaša

Ivana Sajko, Damir Karakaš
 HANZA MEDIA
 

Umjetnička skupina Multimedijalna koliba iz Zagreba od 27. listopada do 20. studenog predstavlja svoj novi projekt izvođenja malih radiofonijskih izvedbi uživo i time, kako ističu, proglašavaju službeni početak borbe za audio-knjigu, kao nastavak svoje borbe za kulturu slušanja.

U sklopu novog projekta bit će predstavljeni ulomci iz 'Ljubavnog romana' Ivane Sajko i 'Sjećanja šume' Damira Karakaša, u izvedbi glumaca Marije Šegvić, Igora Kovača i Živka Anočića.

Živko Anočić i Dino Brazzoduro na snimanju audio knjige 'Sjećanje šume'

Novi projekt, pod nazivom 'Čuj ovu knjigu', održava se u sklopu godišnjeg ciklusa 'Plan za bijeg', koji se održava petu godinu za redom, a uključuje razne autore i izvođače koji istražuju područje susreta radija i scenske izvedbe uživo u trajanju do 30 minuta. Radi se o logičnom nastavku istraživanja započetim predstavom radiofonijskog teatra HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje), u kojoj je sudjelovao i prerano preminuli pisac i glazbenik Ante Perković.

Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)

U sklopu petog 'Plana za bijeg' pod umjetničkim vođenjem Pavlice Bajsić Brazzoduro i Nine Bajsić je i 'Trag', dio izvedbenog projekta mladih suradnika koji kroz proces ostavljanja i gubljenja traga plesnih i pjesničkih umjetničkih praksi istražuje odnos ovih dvaju medija.

'Na valovima radioteatra' je večer posvećena članovima njihovog radiofonijskog ansambla i uključit će ulomke iz izbora malih i velikih formi nastalih u prvih 5 godina radiofonijskog teatra, kao i njihove samostalne glazbene projekte. U sklopu programa prikazujemo se i ulomak iz male forme u nastajanju 'Pričamo bajke odraslima'.

Premijerom predstave 'Drvo koje je pjevalo' prvi puta otvaraju vrata radiofonijskog teatra i dječjoj publici. Predstava je to o Violini i Violončelu, prijateljstvu čovjeka i instrumenta, klasičnog i inovativnog, starog i novog, kao i slobode i odgovornosti koju glazba donosi.

Također, ekipa ovogodišnjeg Plana za bijeg pamti kazališnog i radijskog stvaraoca, te prevoditelja, nedavno preminulog Radovana Milanova, uz njegov citat iz predstave 'Klim-Klem' Kazališta Daska:

"Biti čovjek, znati tko si

znati tko ti glavu nosi

Imati kičmu, imati stav"

Ulaz je besplatan uz donaciju po izboru.Na sve programe, osim za 'Čuj ovu knjigu', zbog ograničenog prostora potrebno je rezervirati mjesto na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Program 5. Plana za bijeg

27. 10. 2018. u 18h, subota

StudioChechov, Gajeva 10

TRAG work in progress

Autorski projekt Nikoline Medak, Nine Bajsić i Marina Klišmanića

Trag je dio izvedbenog projekta koji kroz proces ostavljanja i gubljenja traga plesnih i pjesničkih umjetničkih praksi istražuje odnos ovih dvaju medija. Ples kao efemerna umjetnost bazirana na pokretu koji konstantno bježi u percepciji gledatelja, u dijametralnom je odnosu s poezijom koja svoj materijal pronalazi u jeziku, odnosno pismu koje prije svega postoji kao dokument, čime svom čitatelju omogućava da joj se iznova vraća. Dovodeći u pitanje neuhvatljivost pokreta i fiksiranost pjesme na papiru, projekt nastoji izvrnuti ove premise; na koji način plesna umjetnost u vremenu izvedbe postaje trag, i može li poezija postojati mimo svog zapisa, izvan pisane riječi? Kako u efemernoj umjetnosti pronaći trag, a umjetnosti koja je prije svega trag, izmaknuti sigurnost zapisa?

28.10. 2018. u 20h, nedjelja

Kulturni centar Mesnička, Mesnička 12

NA VALOVIMA RADIOTEATRA

1. Večer radiofonijskog ansambla

Predstavljanje članova radiofonijskog ansambla kroz ulomke iz izbora malih i velikih formi nastalih u prvih 5 godina radiofonijskog teatra i kroz njihove samostalne glazbene projekte.

Nastupaju: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Starčević, Matija Antolić, Dino Brazzoduro, Ljubica Letinić, Jasmina Bojić, Pavlica Bajsić Brazzoduro, Ivan Zelić, Ivor Plužarić, Stanislav Kovačić, Marija Šegvić, Maro Market, Rene Medvešek, Darko Rundek, The Gentleman i Nina Bajsić

Ulomci iz Hoerspiela, Etera nad Berlinom, Bajsovih vrpci, niza malih formi i iz kantautorske kajdanke.

2. Pričamo bajke odraslima - work in progress (ulomak)

Autorski projekt Jelene Miholjević, Ivane Bodrožić, Marka Lucijana Hraščaneca i Saše Božića.

Četvero umjetnika - glazbenik, spisateljica, glumica i redatelj (od kojih su na sceni troje), temeljem ljudske bliskosti našli su se u projektu u kojem publici govore, glume, prikazuju bajke; narodnu bajku koja pleše tango s našom podsvijesti, antibajku u vidu suvremene priče o čistačici koja ostaje bez posla jer nije po volji upravi autorice Ivane Bodrožić, monologa stvarnih ljudi iz zagrebačkog tramvaja koji govore sami sa sobom od stanice do stanice, meditacije kojom kližemo i sanjkamo se po mliječnoj stazi… Radiofonijski karakter ove predstave dopušta nam da je ”gledamo ušima” čitavo vrijeme i pritom vidimo dublje. Riječ je o križanju storytellinga i radijskog te performerskog žanra. Pokušavamo bivanjem na sceni u kontaktu s publikom osvijetliti neke od paradoksa našeg unutarnjeg, ali i svakodnevnog života. Pričamo bajke po kućama, po sceni, po klubovima, pričamo da ispričamo i da se pitamo.

30.10. 2018. u 18h, utorak

Knjižnica S. S. Kranjčevića, Zapoljska 1, Peščenica

ČUJ OVU KNJIGU

Borba za audio-knjigu

Predstavljanje ulomaka iz prva dva izdanja; Ljubavnog romana Ivane Sajko i Sjećanja šume Damira Karakaša, pri čemu kreativni tim okupljen oko dva naslova čine dramaturginja i radijska umjetnica Pavlica Bajsić Brazzoduro, ton majstor i glazbenik Dino Brazzoduro, studentica dramaturgije i glazbenica Nina Bajsić, te glumci Marija Šegvić, Igor Kovač i Živko Anočić.

9. 11. 2018. u 18h, petak

Booksa, Martićeva 14d

ČUJ OVU KNJIGU

Borba za audio-knjigu

Predstavljanje ulomaka iz prva dva izdanja; Ljubavnog romana Ivane Sajko i Sjećanja šume Damira Karakaša, pri čemu kreativni tim okupljen oko dva naslova čine dramaturginja i radijska umjetnica Pavlica Bajsić Brazzoduro, ton majstor i glazbenik Dino Brazzoduro, studentica dramaturgije i glazbenica Nina Bajsić, te glumci Marija Šegvić, Igor Kovač i Živko Anočić.

20.11. 2018. u 18h, utorak

Mala scena, Medveščak 2

DRVO KOJE JE PJEVALO

uzrast: 5+

”Drvo koje je pjevalo” predstava je o Violini i Violončelu, prijateljstvu čovjeka i instrumenta, klasičnog i inovativnog, starog i novog, kao i slobode i odgovornosti koju glazba donosi. U realnosti u kojoj smo svakodnevno bombardirani vizualnim informacijama čime je naš senzorni aparat prestao biti osjetljiv na zvuk - jedna od osnovnih ideja predstave jest povratak umijeću i važnosti slušanja te osvještavanje svega što putem slušanja možemo spoznati, osjetiti i doživjeti. Predstava je autorski projekt studenta režije Hrvoja Korbara, studentice dramaturgije Nine Bajsić, violončelista Stanka Kovačića, studentice violine Jasmine Bojić i glumice Marije Šegvić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:04