FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI

Španjolski jezik u prvom planu, stiže i Jorge Bucay

Jorge Bucay
 Damjan Tadić / CROPIX

Ovogodišnje izdanje Festivala svjetske književnosti u fokusu ima književnost španjolskog jezika.

Festival se održava od 8. do 14. rujna u Zagrebu, a otvorit će ga Fernando Aramburu, jedan od najznačajnijih suvremenih španjolskih književnika. Za gostovanja u Zagrebu Aramburu će predstaviti svoj nagrađivani roman “Patria” koji govori o Baskiji.

Ovog će ljeta izaći i na hrvatskom, a dosad je preveden ili se prevodi na trideset jezika. Na festival dolazi i globalno poznat, u Hrvatskoj rado čitan argentinski gestalt psihoterapeut i autor mnogih knjiga iz psihologije, Jorge Bucay.

U suradnji s hrvatskim centrom PEN u sklopu festivala gostovat će i katalonski pjesnik, aktivist te direktor međunarodnog PEN centra Carles Torner. Hrvatskim čitateljima predstavit će se i Argentinka Samanta Schweblin te Kolumbijka Laura Restrepo. Samantu Schweblin kritika drži jednom od ponajbolji mlađih spisateljica španjolskog govornog područja, a koja trenutno živi i radi u Berlinu.

U nas je preveden njezin roman “Nit koja nas veže”. Hrvatskoj publici poznat je roman “Bunilo” Laure Restrepo, njezino dosad najvažnije djelo, za koje je 2004. dobila nagradu Alfaguara.

Među više od stotinu inozemnih i domaćih pisaca u Zagrebu će na festivalu u rujnu boraviti i prvi američki dobitnik nagrade Man Booker Paul Beatty, dobitnik najvažnije talijanske književne nagrade Strega Nicola Lagioia te francuskog Goncourta Leïla Slimani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:03