MISLI O OMILJENOJ MOLITVI

SVJETSKA PREMIJERA U SPLITU Svečano predstavljena nova knjiga pape Franje 'Oče naš', čiji je ulomak prvi objavio Jutarnji

Split, 270216
Mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, zaredjen je za biskupa u konkatedralnoj crkvi Sv. Petra u Splitu. Glavni zareditelj bio je nadbiskup Marin Barisic, a suzareditelji su bili kardinal Josip Bozanic i dosadasnji vojni biskup Juraj Jezerinac.
Na fotografiji: Nadbiskup Marin Barisic.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkić/CROPIX / CROPIX

Nadbiskup Marin Barišić govorio je na predstavljanju knjige

- Kako ja vidim molitvu Očenaša? Poput himne i zastave. Očenaš je za mene podizanje stijega i pjevanje himne. Ako je ijedna molitva toliko univerzalna, onda je to Očenaš. I kad bi se tražila pjesma za svjetsku himnu, vjerujem da bi molitva Očenaš bila idealna, upravo zbog svoje univerzalnosti i nenametljivosti, vjerujem da bi svima bila prihvatljiva.

Tako je splitsko–makarski nadbiskup mons. Marin Barišić doživio novu knjigu pape Franje 'Oče naš', koja je u četvrtak svečano predstavljena u Splitu, čime je splitska promocija zapravo bila svjetska premijera, jer je Hrvatska jedina zemlja u svijetu u kojoj je knjiga izašla istodobno kad i u Italiji.

A zamalo se dogodilo da biskupa uopće ne bude na predstavljanju. Jer, kako je rekao, kad se vraćao s hodočašća iz Svete zemlje, tajnik ga je izvijestio kako ima jedan mail kojim ga pozivaju da predstavi jednu knjigu. Reci im 'Ne', rezolutno je biskup odbio poziv. A onda je otkrio o kojoj se knjizi radi i kako se zove. Pa sam rekao tajniku, zovi ih ponovno i reci da prihvaćam.

- Pa kako ne bih prihvatio kad je riječ o nazivu i molitvi koje je i moje biskupsko geslo 'Oče naš', a uz to je to knjiga razgovora našeg Pape o toj svjetskoj molitvi. Sve je tu sadržano. To je molitva koja sadrži čitavo Evanđelje. Učenici su vidjeli Isusa kako moli i tražili su od njega da i njih nauči moliti. A mi smo se taman vraćali iz Svete zemlje gdje je Isus učenicima darovao tu molitvu, rekao je biskup Barišić.

- Moj je dojam da je ova molitva poput jednog ispečenog kruha kojeg Papa reže komad po komad i nudi nam ga uz prepoznavanje s događajima iz svakodnevnog života, ocijenio je biskup.

Žao mu je, priznao je, što je Otac tako odstranjen iz života, ali ga raduje što vidi da se Otac danas opet traži. Uvjeren je da nam Otac može najbolje prenijeti ovu molitvu, ali podsjeća na Goetheove riječi: 'Ono što smo primili od Oca, ako ponovno ne osvojimo, nije naše'. Vjerujem da je došlo vrijeme da dođemo Ocu koji nas čeka, jer svijet nema budućnosti bez Oca.

Na tragu misli sv. Augustina 'Uzmi i čitaj', biskup nam je poručio: Uzmite i čitajte, otkrijte Oca!, da ne zapnemo u onoj Voltaireovoj misli: 'Pozdravljamo se, ali ne razgovaramo', što je, smatra biskup, slika Hrvatske danas. (Snježana Šetka/Slobodna Dalmacija).

Izdvajamo