SUE GRAFTON

UMRLA ČUVENA AUTORICA KRIMIĆA, NASLOVI NJEZINIH KNJIGA SLIJEDILI SU ABECEDU Krenula je s 'A kao alibi', a zaustavila se na predzadnjem slovu

 Wikipedia

Američka autorica krimića Sue Grafton, koja se proslavila romanima o slučajevima privatne detektivke Kinsey Millhone, preminula je u dobio od 77 godina nakon dvogodišnje borbe protiv raka.

Grafton je umrla u Santa Barbari, okružena članovima obitelji, napisala je kći Jamie Clark na njezinoj internetskoj stranici. "Sue je umrla sinoć nakon dvogodišnje bitke s rakom", napisala je Clark.

Najveći uspjeh Grafton je postigla s krimićima čiji naslovi slijede abecedu. Prva knjiga iz serije, "A kao alibi", objavljena je 1982. a zadnja "J kao jučer" (Y is for Yesterday) u kolovozu ove godine. Njezina je kći već prije naglasila da će to biti njezin zadnji roman.

Nikad nije dopustila da se po njezinim knjigama snimaju filmovi ili televizijske serije, a po tvrdnjama njezine kćeri oštro se protivila unajmljivanju tajnih pisaca.

"Što se tiče obitelji, Y je zadnje slovo abecede", napisala je Clark.

Romani iz "abecednog" serijala o privatnoj detektivki i bivšoj policajki Kinsey Millhone smješteni su u Santa Teresu, romansiranu verziju Santa Barbare, rodnoga grada Sue Grafton, na jugu Kalifornije.

Grafton je dobila brojne nagrade za svoj rad, uključujući i one britanske i američke udruge pisaca krimića, a prema podacima objavljenim na njezinoj internetskoj stranici, knjige su joj prevedene na 26 jezika, među kojima i hrvatski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:49