KNJIŽEVNIK I NOVINAR

UMRO MARIO BAZINA Njegova trilogija 'Hrvatske magle' bila je inventura pojedinačnih i kolektivnih nadanja, razočarenja i poraza

ZAGREB - Književnik i novinar Mario Bazina umro je u nedjelju, 23. prosinca u 91. godini života u Zagrebu, izvijestilo je u četvrtak Društvo hrvatskih književnika (DHK).

Bazina se rodio u Splitu, 12. rujna 1928., a živio je u Sarajevu i Zagrebu. Bio je novinar u "Večernjem vjesniku" i "Narodnom listu", a uređivao je i tvorničke listove.

Od godine 1973. bio je urednik likovne i glazbene rubrike časopisa "Oko". Član je Društva novinara Hrvatske (od 1961.) i Društva književnika Hrvatske (od 1970.). Pisao je filmsku i književnu kritiku, eseje, prozu sa suvremenom urbanom tematikom te prevodio s engleskoga i njemačkog jezika za književne časopise "Republiku", "Forum", "Kerempuh" i "Oko".

Napisao je pogovore knjigama K. Amisa "Sretni Jim" te R. Bradburyja "Maslačkovo vino" i "Fahrenheit 451".

Književna kritika njegovu je trilogiju "Hrvatske magle" ocijenila kao književno ogledalo društvene zbilje, s bogatom freskom događanja posljednjih pedesetak hrvatskih godina.

Riječ je o izdašnoj panoramskoj slici hrvatske stvarnosti navedenog vremena, kao dijagnozi njegovih bolesti i opterećenja, inventura pojedinačnih i kolektivnih nadanja, razočarenja i poraza.

Ivan Bošković smatra kako je trilogija pisana iz pozicije slabog subjekta, intelektualca – gubitnika i u osobnom i u političkom životu – podastire sliku hrvatske stvarnosti u kojoj su rezignacija i razočarenje najdublje stanje svijesti, a magle – i one povijesne i one stvarne – iskustvo koje njezino postojanje usmjerava k potiranju svih oblika nacionalnog i kulturnog identiteta.

Bezina je novinarske članke i polemike objavljivao od 1958. u "Vjesniku", "Večernjem vjesniku", "Narodnom listu", "Večernjem listu", sarajevskom "Svijetu" i "Oku".

Pogreb Marija Bazine bit će u subotu, 29. prosinca na zagrebačkom groblju Miroševcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:23