U 93. GODINI

UMRO MLADEN BJAŽIĆ, KNJIŽEVNIK, NOVINAR I UREDNIK Posljednji književni čuvar čakavštine umirovljeničke je dane provodio na rodnom, voljenom Zlarinu

Mladen Bjažić
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Dva dana prije 93. rođendana, u utorak ujutro u Općoj bolnici Šibenik preminuo je Mladen Bjažić, pjesnik, književnik, novinar i dugogodišnji urednik dječjih programa na Radio i Televiziji Zagreb.

Mladen Bjažić rođen je 26. siječnja 1924. godine na otoku Zlarinu, a cijeli svoj radni vijek proveo je u Zagrebu. Radio je kao novinar i urednik u dječjim listovima, a bio je i dugogodišnji uspješni urednik dječjih emisija i programa na RTV Zagreb. Iza njega su ostale brojne zbirke pjesama za djecu, stripova i proznih djela.

Sibenik, 170210.
Gradska knjiznica Juraj Sizgoric.
Povodom dana Gradske knjiznice, otvorena je izlozba
Nikša Stipaničev / CROPIX
Mladen Bjažić 2012. na izložbi "Mladen Bjažić nevidljivi klasik hrvatskog stripa" u Šibeniku

Zajedno sa Zvonimirom Furtingerom pisao je znanstvenofantastične i kriminalističke romane. Umirovljeničke dane provodio je uglavnom u rodnom Zlarinu, otoku kojeg je neizmjerno volio i kojemu je posvetio brojne pjesme.

Sibenik, 020915.
Trg Ivana Pavla II Mala Loza.
Prvi dan 3.Festivala alternative i ljevice Sibenik FALIS.
Na fotografiji:Mladen Bjazic.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX
Mladen Bjažić kao govornik na 3. Festivalu alternative i ljevice Šibenik FALIŠ

Mladen Bjažić ostat će upamćen i kao posljednji književni čuvar čakavštine na kojoj je napisao sva svoja književna djela, a tijekom ljeta na Zlarinu je vodio i Školu čakavštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:29