U 78. GODINI

UMRO SLOVAČKI PISAC PAVEL VILIKOVSKY Smatrali su ga jednim od najvećih suvremenih pisaca u Slovačkoj i majstorom ironije

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.02.2020. u 16:54

(FILES) In this file photo taken on March 14, 2019 Slovak writer Pavel Vilikovsky poses during a photo session at the Paris Book Fair 2019 at the Parc des Expositions in Paris. - Vilikovsky has passed away aged 78, AFP reports on February 11, 2020. (Photo by JOEL SAGET / AFP)
AFP

Pavel Vilikovsky

Slovački pisac Pavel Vilikovsky, jedan od najistaknutijih i najprevođenijih slovačkih književnika, umro je u ponedjeljak u 78. godini, doznaje se u utorak od francuskog nakladnika.

"Nakladnička kuća Phebus s tugom vas mora obavijestiti da je slovački pisac Pavel Vilikovsky umro 10. veljače 2020.", navodi se u priopćenju te kuće.

Pavela Vilikovskog, rođenog u lipnju 1941., smatraju jednim od najvećih suvremenih pisaca u Slovačkoj i majstorom ironije.

Pisac, veliki ljubitelj Thomasa Bernharda, bio je dio intelektualnog naraštaja koji je na književnu pozornicu stupio u 60-ima radikalno utječući na slovačku prozu i na poeziju. Bio je jedini autor koji je dvaput osvojio uglednu slovačku književnu nagradu "Anasoft Literu".

Hrvatska nakladnička kuća Hena.com objavila je dvije njegove knjige, "Priče pravoga čovjeka" i njegov zadnji roman "Pas na cesti".

Vilikovsky je radio i kao prevoditelj te je na materinji jezik preveo djela Conrada, Malcoma Lowryja, Virginije Woolf i Faulknera.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo