NAJPOZNATIJI HRVATSKI PREVODITELJ I UREDNIK

UMRO Z. CRNKOVIĆ 'Nema obitelji koja ne posjeduje barem jednu knjigu s njegovim potpisom'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 06.11.2013. u 14:06

Tomas/CROPIX

Napustio naš je veliki urednik, prevoditelj, književnik, književni kritičar – Zlatko Crnković

Gotovo pet desetljeća uredničke, prevoditeljske i spisateljske karijere oblikovalo je ukus mnogih čitateljskih generacija. Ime Zlatka Crnkovića na koricama knjige jednostavno znači da smo – u sigurnim rukama.

Od samih početaka u nakladničkoj kući Znanje, gdje je četvrt stoljeća uređivao biblioteke HIT, Evergrin i ITD, pa do suradnje s Algoritmom, gdje je u više od deset godina uredio više od šezdeset naslova, a osobno preveo desetak, Zlatko Crnković objavljivao je svjetske književne hitove, djela poznatih i manje poznatih, stranih i domaćih autora, dobitnike svjetskih književnih nagrada, ispunjavajući police naših biblioteka kvalitetnim naslovima, lijepom književnom riječju koja nam je u srcima dugo odzvanjala i nakon što bi pročitali posljednju stranicu.

Nema u Hrvatskoj obitelji koja ne posjeduje barem jednu knjigu na kojoj ne piše Uredio Zlatko Crnković, pogotovo Preveo Zlatko Crnković. Neprimjetan poput kakvog dobrog duha, za nas je birao naslove (njih više od šest stotina!) koji će nas obogatiti, uzburkati misli i pobuditi emocije, oblikovavši ne samo cijelu naciju, već duh epohe.

Crnković (Čaglin pokraj Požege 11. svibnja 1931.-Zagreb 2. studenoga 2013.), nakon osnovne škole u Čaglinu, školovanje je nastavio u Zagrebu, gdje je 1956. diplomirao engleski i njemački jezik, a zatim i književnost na Filozofskom fakultetu. Prevodio je s engleskog, francuskog, njemačkog i ruskog.

Nakon odlaska u mirovinu, odlučuje se na sređivanje godinama skupljane različite dokumentacije, na autorsko dopunjavanje i objavljivanje. Nagradu Društva prevoditelja dobio je 1971. i 1986., a 2006. nagradu "Kiklop" kao "Urednik godine". U biblioteci „Zlatko Crnković vam predstavlja“ odabrao je i objavio mnoge hitove, poput romana „Angelin prah“, „Žena kojoj sam čitao“, „Glazba s plaže“…

Dio intervjua iz Magazina sa slavnim prevoditeljem i urednikom možete pročitati OVDJE

Izdvajamo