ISTRAŽIVANJE

Van Gogh si je odrezao uho zbog bratovih zaruka...

Najčešća verzija motiva slikarova strašnog čina bila je da je rezanjem uha sam sebe želio kazniti nakon što je u trenutku rastrojstva pokušao ubiti Gauguina

ZAGREB - Vincent Van Gogh odrezao si je uho zato što se njemu silno bitan brat Theo, inače trgovac umjetninama, zaručio! Tako barem u siječanjskom izdanju The Art Newspapera tvrdi povjesničar umjetnosti Martin Bailey, autor knjige i dviju izložaba o radu Van Gogha. Nizozemski je slikar o bratu bio ovisan financijski i emocionalno i nije mogao podnijeti njegove zaruke. Bailey je razvio svoju teoriju nakon detaljnog istraživanja pisma koje se vidi na slici što ju je umjetnik završio ubrzo nakon samoozljeđivanja.

Riječ je o slici “Mrtva priroda: Crtaća daska s lukom”. Slika je završena početkom 1889., mjesec dana nakon samoranjavanja. Bit će to ključno platno na izložbi koja se u siječnju otvara na Kraljevskoj Akademiji u Londonu, a posvećena je Van Goghu i njegovim pismima. Izložba će trajati do 18. travnja 2010.

Na slici je, među svijećom, glavicama luka, duhanom i lulom, prikazana i kuverta koju je Bailey proučavao mikroskopom i tako pronašao broj 67 unutar poštanskog žiga. Bila je to tadašnja službena numerička oznaka poštanskog ureda na Place des Abbesses, nedaleko od stana na Montmartreu gdje je stanovao Theo.

Uvijek 23. u mjesecu

Na omotnici je i prigodna markica na kojoj stoji: Nova godina. Pariški je poštanski muzej potvrdio da je u drugoj polovici 19. st. takva poštanska marka bila u prometu od sredine prosinca do Nove godine. Bailey je uvjeren da je Van Gogh namjerno uključio omotnicu u sliku baš zato što mu je to pismo bilo jako važno. Povjesničar smatra da je Theo napisao pismo u Parizu 1888. te da u njemu javlja o svojim zarukama. To je, vjeruje, potpuno dotuklo Vincenta. “Uplašio se da će možda izgubiti novčanu i emocionalnu potporu svog brata”, zaključuje Bailey.

Theo je običavao svakog 23. u mjesecu bratu slati novac, a ponekad je to činio i dvaput mjesečno. Iz pisma koje je Vincent poslao bratu koncem siječnja 1889. poznato je da je tada primio, kako se izrazio, “krajnje potreban novac”.

Pismo na slici, u kojem Theo javlja da je zaprosio svoju djevojku Johannu Bonger, navodno nije bilo namijenjeno Vincentu. Datirano je na 21. prosinca 1888. i Theo ga je zapravo napisao majci, tražeći od nje dopuštenje da se oženi. Sljedeći koga je Theo o tome namjeravao obavijestiti trebao je biti brat Vincent, siguran je Bailey.

Rachel nije ništa kriva

Jedno drugo pismo, koje je Theo napisao zaručnici, spominje njegov kratak posjet Vincentu na sam Božić, nakon što je čuo za bratovo samoozljeđivanje. Theo je napisao: “Kad sam te spomenuo Vincentu, on je očito znao tko si ti i što sam mislio, a kad sam ga upitao slaže li se s našim planovima za budućnost, rekao je da brak ne bi trebalo gledati kao glavni cilj života.”

Mnogi su dulje od stoljeća nagađali i pokšavali odgonetnuti što se zapravo dogodilo Van Goghu kad si je uoči Božića 1888. u emocionalnom rastrojstvu odrezao uho. Govorilo se da je za sakaćenje kriva njegova mentalna bolest, neki su tvrdili da se slikar otrovao olovom sa svojih platna, drugi da ga je, tako nestabilnog, dotukao krah odnosa s Gauguinom. Dvojica slikara zajedno su živjela kratko vrijeme u Arlesu, zajedno radeći u prirodi. Brzo se pokazalo da ne mogu zajedno, jedne su se noći sukobili, a Van Gogh je, duševno rastrojen, pokušao ubiti Gauguina. Rezanje uha, smatralo se, bio je čin samokažnjavanja za nastrtaj na Gauguina. Uho je odnio prostitutkama. Nedugo nakon toga smješten je na psihijatriju, gdje manijakalno crta i slika. U novije su vrijeme profesori sa Sveučilišta Hamburg tvrdili da mu je uho i odrezao Gauguin, nakon što su se posvađali oko prostitutke Rachel. No, ta je teorija potučena od strane Van Gogh muzeja u Amsterdamu i Baileya.

Nagađa se da je Van Gogh, između ostalog, patio od shizofrenije i manične depresije. Dvije godine nakon što si je odrezao uho, krenuo je na liječenje kod dr. Paula Gacheta, za kojeg je slikar pisao bratu da se doima - bolesnijim od njega samog. Neki tvrde da ga je dr. Gachet liječio crvenim naprstkom. Pacijenti liječeni Digitalis purpureom sve oko sebe vide žućkasto, pa se smatra da je ta biljka djelovala na Van Gogovu percepciju žute i njegova posljednja djela.

Liječenje kod dr. Gacheta nije dalo rezultata. Hrvajući se s paničnim poremećajem, 37-godišnji Vincent Van Gogh pucao je u sebe usred polja. Umro je dva dana kasnije, u krevetu. Šest mjeseci iza njega preminuo je i Theo Van Gogh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:16