GEORG DEHIO-BUCHPREIS

VELIKO PRIZNANJE ZA NAŠEG PISCA Miljenku Jergoviću glavna nagrada za ukupno prozno djelo

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.05.2018. u 08:34

Zagreb, 071117.
Avenija Dubrovnik 15.
Na Zagrebackom velesajmu drzava se 40. Interliber, medjunarodni sajam knjiga i ucila.
Na fotografiji: Mijenko Jergovic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX

Pisci Miljenko Jergović i Alvydas Šlepikas dobitnici su njemačke književne nagrade Georg Dehio–Buchpreis 2018.

Miljenku Jergoviću pripala je glavna nagrada za ukupno prozno djelo, a litavskom autoru Alvydasu Šlepikasu za roman "Moje ime je Marytė. Nagrade dobivaju i njihovi njemački prevoditelji.

Nagrada Njemačkoga kulturnog foruma Istočna Europa dodjeljuje se autorima čije se djelo upućeno i iz više perspektiva bavi tradicijama i odnosima njemačke kulture i povijesti u Istočnoj Europi. Književna nagrada dodjeljuje se u dvije kategorije, kao glavna nagrada za publicističko i književno životno djelo te nagrada za izvanrednu publikaciju, a uručuje ju povjerenica njemačke vlade za kulturu i medije, ministrica za kulturu prof. Monika Grütters.

Petočlani žiri, pod predsjedanjem dr. Beate Stortkuhl, u obrazloženju je napisao: "Svojim epskim djelom Miljenko Jergović predstavlja raznoliku slike kulturne slojevitosti jugoistočne Europe, posebno zemalja bivše Jugoslavije. Počevši s transformacijom identiteta u ratnim sukobima 90-ih, stvara povijesnu panoramu koja čitatelja vodi iz vremena Osmanskog Carstva sve do sadašnjosti. (...) Velika zasluga za književni utjecaj Miljenka Jergovića na njemačkom jeziku pripada prevoditeljici Brigitti Döbert. Ona je uspjela prenijeti idiom originala te njegovo djelo učinila dostupnim širokoj publici."

Svečana dodjela nagrada održat će se 10. listopada 2018. u Berlinu.

Izdvajamo