U LOVU NA POPUSTE

VODIČ KROZ INTERLIBER Hit-knjige već od 3 kune, stara izdanja pet puta jeftinija

 Željko Puhovski / CROPIX
 

Radno je bilo jučer u paviljonima 5, 6 i 7a Zagrebačkog velesajma. Dan uoči Interlibera, koji će iznova građanima ponuditi mnoge popularne i važne naslove po “vašarskim” cijenama, izdavači ušminkavali su svoja prodajna mjesta.

Dostavna vozila kružila su posvuda uokolo, a knjige su se na štandove u halama dopremale u velikim kutijama za voće. Interesantno, gotovo svi izdavači svoje knjige dovozili su u kutijama istog proizvođača; čini nam se da je u grad ovih dana stigla pozamašna količina banana.

Prvi upiti

I prolaznici su već bili tu. Šetuckali su uokolo i raspitivali se za knjige. Danas, kada je poznati zagrebački sajam knjiga otvoren, gužva je, vjerujemo, najveća na Profilovom outlet štandu gdje se knjige mogu kupiti već po cijeni od tri kune. Na njihovom drugom prodajnom mjestu, pak, mogao bi vladati interes za nastavkom megapopularnog djela irske autorice Cecelije Ahern, koja se proslavila svojim prvim romanom “P. S. Volim te”. Njezin novi roman “Klub P.S. Volim te” predstavlja se premijerno na Interliberu, a cijena mu je 20% niža od standardne (119 kn).

Svi su noviteti na Interliberu 20% sniženi, a popusti na stara izdanja na mnogim štandovima dosežu i do 80%. Na njihovom se prodajnom mjestu tijekom Interlibera može nabaviti i “Mučna ljubav”, prvi roman misteriozne Elene Ferrante, koja se proslavila voluminoznom “Genijalnom prijateljicom”, a od ostalih zanimljivosti izdvojili su i slikovnicu prema Šenoinom“Zlatarevom zlatu” s ilustracijama Zdenka Bašića. Slikovnica po cijeni od 147 kuna se također može kupiti uz popust. Inoslav Bešker u Profilu objavljuje “Riječ po riječ”, zbirku kratkih novinskih kolumni - jedinstveni etimološki rječnik - koje se pod imenom “Riječ dana” objavljuju u Jutarnjem listu, koju je također moguće sniženo kupiti na Interliberu, kao i zbirku priča Jurice Pavičića “Skupljač zmija”.

Od publicistike u Profilovom izdanju, vrijedi izdvojiti knjigu Ive Goldsteina, “Kontroverze hrvatske povijesti 20. stoljeća” te izdanje koje je priredila Ivana Kalogjera, “Nismo same”. Zbirka je to intimnih ispovijesti žena oboljelih od raka, kao i njihovih partnera te članova obitelji i prijatelja.

Željko Puhovski / CROPIX

Finalistica Bookera

I u Heni Com su se, kažu, ozbiljno pripremali za ovogodišnji Interliber. Na sajmu će predstaviti novi roman ovogodišnje finalistice Bookerove nagrade Elif Shafak, “10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu”. Tu je i novi roman južnokorejske autorice Han Kang, koja je napisala kultne “Vegetarijanke” za koje je 2016. godine osvojila Booker Prize. “Ljudska djela” je njezin novi roman. Treća Henina hit-autorica jest Guzel Jahina koja je hrvatske čitatelje osvojila romanom “Zulejha otvara oči”.

Njezinu “Volginu djecu” kritika je već proglasila još boljim romanom, a tu je i novi roman suvremenog latinoameričkog klasika Andrésa Neumana, “Lom”, u kojemu je glavni motiv Hiroshima oko koje autor plete priču o kolektivnom sjećanju, krivnji i traumi. Od domaćih autora, u Heni Com izdvajaju ukoričenje čuvene monodrame Zijaha Sokolovića “CABAres CABArei”, kao i novu zbirku poezije Ane Brnardić “Vuk i breza”. Očekuje se navala i na zbirku priča “Kaleidoskop” riječkog autora Zorana Žmirića, koji se proslavio antiratnim romanom “Blockbuster”.

U Frakturi nam je, pak, urednik Seid Serdarević izdvojio nekoliko naslova iz prijevodne literature, posebno istaknuvši roman “Patria” Fernanda Aramburua, kao i drugo izdanje povijesnog romana “Knjige Jakubove” ovogodišnje dobitnice Nobela Olge Tokarczuk. Tu su i “Jakovljeve ljestve” Ljudmile Ulicke, kao i “Krvnikov prijelaz” Johna Williamsa. To je njegov posljednji roman nakon “Stonera” i “Augusta”, a Serdarević izdvaja i “Herkula” Miljenka Jergovića, nesmiljenu satiru na Hrvatsku danas, smještenu u našu neposrednu budućnost. Interes će, vjerujemo, vladati i za novim romanom Igora Štiksa “W”, političkim trilerom koji govori o tome gdje je i zašto ljevica pogriješila.

Nakladnička kuća TIM press za Interliber također donosi nekoliko važnih naslova. “Anaksimandrova revolucija ili kako je rođena znanstvena misao” Carla Rovellija. Njega se domaća javnost vjerojatno najbolje sjeća po hit knjizi “Sedam kratkih lekcija iz fizike”. Tu je i knjiga “Hitlerova smrt u tajnim dosjeima KGB-a” autorice Lane Parshine i autora Jean-Christophea Brisarda.

Nove zbirke

Branko Čegec iz MeandarMedije izdvaja teorijske naslove “Korisnost beskorisnog” Rite Felski kao i dvije knjige Dragana Velikića, “Via Pula” i “Adresa”. Prva je knjiga hrvatsko izdanje romana uz adaptaciju Paole Orlić na istrijanski, a drugi je Velikićev posljednji objavljeni roman. Meandar, kako znamo, objavljuje mnogo poezije, a za Interliber su spremili novu zbirku Nade Topić, “Stope u snijegu”. Izdavačka kuća Sandorf donosi novi roman Nataše Govedić, “Kako zavoljeti morskog psa?”. Na Interliberu će se kupovati po sniženoj cijeni od 80 kuna, a tu je i knjiga “Jeziku je svejedno” autora i autorice Anđela Starčevića, Mate Kapovića i Daliborke Sarić. Ta će se knjiga na sajmu moći kupiti za 100 kuna.

Rockmark također donosi zanimljive knjige, od kojih su izdvojili autobiografiju frontmena grupe Motörhead Lemmyja Kilmistera, “White Line Fever”, po cijeni od 129 kuna. Tu je i “Abeceda grupe Metallica”, slikovnica za djecu koja donosi priču ovog velikog benda, a svjetsku će premijeru tek imati u prosincu ove godine. Zbog Interlibera je u Hrvatsku, rekli su nam iz Rockmarka, stigla nešto ranije, pa u Zagrebu ima svoju svjetsku premijeru.

I ljubitelji stripa će na Interliberu doći na svoje. Na njihovom štandu se nalazi hrpa “Batman” stripova, od kojih su izdvojili “Batmana prokletog”, za kojeg su nam rekli kako se radi o “vizualnom spektaklu od stripa”. To djelo košta 150 kuna, a na Interliberu ide uz popust od 20%. Tu su i popusti na količinu pa ako netko poželi kupiti više stripova, u Fibri će ga počastiti dodatnim popustima.

Željko Puhovski / CROPIX

Hit-stripovi

Stripovi Calvin i Hobbes, za koje kažu kako su primjereni čitateljstvu od 7 do 77, prodavat će se sniženo na Interliberu za 80 kuna, a tu je i “Družba iznimne gospode”, strip po kojemu je Stephen Norrington 2003. godine snimio film. Taj se strip premijerno predstavlja u Hrvatskoj tijekom Interlibera, a vrijedi izdvojiti i “Sigurnu zonu Goražde” Joea Sacca. Strip je to o ratu i stradanju, a u lijepom izdanju prati ga i mnogo dokumentarne građe. Na sajmu se može nabaviti po cijeni od 120 kuna.

Na Interliberu se može kupiti još knjiga hrvatskih autora i autorica, njih četrdesetak će tijekom sajma predstaviti svoje nove knjige, kako iz polja književnosti, tako i publicistike. Mihaela Gašpar već je predstavila svoj novi roman “Nemirnica” (Disput), a novi roman ima i Kristijan Vujičić, “Kad su padali zidovi”. Za Interliber će biti objavljena i nova zbirka pripovjedaka Ivana Aralice “Grmovi divljih ruža” (Školska knjiga), kao i novi roman Drage Hedla “Kijevska piletina” (Naklada Ljevak), koji predstavlja završni dio njegove kriminalističke trilogije. Mnogo je još tu zanimljivih knjiga i sadržaja koji nisu mogli biti predstavljeni na ovome mjestu. Zato je najbolje otići na Interliber.

FRAKTURA

- Olga Tokarczuk

Knjige Jakubove

s 249 kn na 199,20 kn

- Tisja Kljaković Braić

Oni

sa 199 kn na 159,20 kn

- David Lagercrantz

Djevojka koja je morala umrijeti

sa 149 kn na 119,20 kn

- Miljenko Jergović

Herkul

sa 129 kn na 103,20 kn

- Igor Štiks

W

sa 149 kn na 119,20 kn

PROFIL

- Elena Ferrante

Mučna ljubav

s 99 kn na 79 kn

- Markus Zusak

Kradljivica knjiga

sa 199 kn na 99 kn

- Margaret Atwood

Vražji okot

s 99 kn na 79 kn

- Cecelia Ahern

Klub P.S. Volim te

sa 119 kn na 99 kn

- Ivo Goldstein

Kontroverze hrvatske povijesti 20. stoljeća

sa 119 kn na 99 kn

- Inoslav Bešker

Riječ po riječ

s 99 kn na 79 kn

- Michelle Obama

Citati za život

s 59 kn na 49 kn

- Malcolm Gladwell

Kako razgovarati s neznancima

sa 129 kn na 109 kn

HENA COM

- Don DeLillo

Americana

20 kn

- Bohumil Hrabal

Djela

20 kn

- Ante Tomić

Čudo u Poskokovoj Dragi

71,40 kn

- Milana Vlaović

Glad

sa 119 kn na 59,50 kn

DISPUT

- Zdravko Malić

Noć bez sna

s 250 kn na 225 kn

- Divna Zečević

Život kao voda hlapi

s 250 kn na 225 kn

- Michel de Montaigne

Eseji I-III

s 450 kn na 315 kn

- Thomas Mann

Razmatranja nepolitičnog čovjeka

s 200 kn na 180 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:43