NOVE KNJIGE

ZAGABRIJEL, OBALA MARŠALA TITA Dvostruka knjiška promocija u novinarskom 'dnevnom boravku' za konac tjedna

Poznati novinar Vlado Vurušić ovih je dana objavio knjigu uspomena na svoje odrastanje u Trogiru 60-ih i 70-ih, zbirku uspomena koje, kako u pogovoru primjećuje Ivo Žanić, govore mnogima i koje se izdižu iznad iskustvenog obzora svog autora i konkretnog mjesta i vremena, konkretnih doživljaja i osoba.

"Događaji, sudbine, slučajnosti i pravilnosti, tuge i veselja, rastanci i čekanja, statiranje u njemačko-jugoslavenskim filmskim koprodukcijama o Winnetouu i odlasci na Hajdukove utakmice, Titovi dolasci i smrt Jima Morrisona, ljetni udvarači jači na riječima nego na djelu i iznajmljivači koji češkim (i slovačkim) turistima što ih je u kolovozu '68. na ljetovanju zatekla sovjetska okupacija ne naplaćuju smještaj i hranu, sve to i štošta još zasvjedočeno je na ovim stranicama", piše Žanić o intimističkim zapisima Vlade Vurušića koji se u publicistiku upisao knjigama 'Nogomet: svjetska prvenstva' (u suradnji s Ivicom Buljanom) i 'Priča o nogometu i rokenrolu'.

Ovu zabavnu i šarmantnu zbirku, kako ju je u svom kratkom prikazu u Jutarnjem listu opisao Željko Ivanjek, autor će prvi puta predstaviti koncem tjedna, u petak 5. listopada od 17 sati u neformalnom okruženju kafića Van Gogh, "dnevnog boravka" niza novinara, poput pokojnog barda sportskog novinarstva Tomislava Židaka, čiji lik s fotografije i dalje nenametljivo prati goste s police iznad šanka.

Još jedan od stalnih gostiju istom će prigodom u Van Goghu predstaviti svoj novi roman, koji je, sudeći po prvim brojkama, i mimo službene promocije već pronašao put do svojih čitatelja. Radi se o 'Zagabrijelu' Borisa Perića, romanu o "tajnoj povijesti Zagreba" koji se poigrava s čitateljem, spajajući piščevu golemu erudiciju s elementima fantastike i trilera. Pored toga, valja spomenuti, Perić u 'Zagabrijelu' na zabavan način koristi prozu u rimi, spisateljski postupak koji se sve češće pojavljuje u suvremenom književnom "zeitgeistu".

Pored autora Vlade Vurušića i Borisa Perića, te urednika Josipa Ivanovića iz Edicija Božićević, o knjigama će govoriti književnik Borivoj Radaković, novinar Predrag Žukina, a najavljen je i nastup profesora Tomislava Pletenca, čiji su prepjevi pjesama Nicka Cavea na kajkavskom već ušli u urbanu legendu.

Knjige 'Zagabrijel' i 'Obala maršala Tita' bit će dostupne u Van Goghu", kako poručuje nakladnik, uz "nerazumne popuste".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:16