OTOK KRAH

'ZNATE, PISCIMA NE TREBA VJEROVATI...' Ina Vačanova u Zagrebu predstavila svoj nagrađivani roman 'Otok Krah'

Ina Valčanova
 Jana Punkina / Razvitie Corporation

ZAGREB - Roman „Otok Krah“, za kojeg je bugarska književnica Ina Valčanova, dobila nagradu za neobjavljeni roman i Nagradu Europske unije za književnost 2017., predstavljen je u ponedjeljak navečer u Zagrebu.

Baveći se uvijek intrigantnom temom sudbine, Ina Valčanova se sjajno poigrala astrologijom te uplitanjem kretanja nebeskih tijela ispisala priču o isprepletenim životima dvaju žena, rečeno je.

Napeta priča čija se radnja izmjenjuje u Hrvatskoj i Bugarskoj govori o autoanalizi, želji za upravljanjem vlastitim životom i o snažnoj čežnji za slobodom.

Ne vjerujem u astrologiju; znam napraviti natalnu kartu jer sam se bavila time za potrebe romana. No kad bi ih astrolozi pročitali, jako bi se naljutili. Znam da se Zemlja vrti oko Sunca, ali ne bih rekla da sam racionalna, kazala je spisateljica Valčanova.

Znate, piscima ne treba vjerovati, kazala je i dodala da je nepodnošljivo nemati kontrolu nad svojim životom.

Valčanova je kazala da je u početku pisala iz ljutnje, te da se nakon tri dana, kad je vidjela što je napisala, prepala da je poludjela. No vidjela sam da mogu pisati koliko i kako hoću, pa mi je bilo drago, kazala je pred zagrebačkom publikom.

Kao novinarka kulture bugarskog nacionalnog radija, Valčanova je pisala radijske drame i scenarije, režirala brojne adaptacije djela bugarskih i svjetskih pisaca, a potom prešla na prozu. Iako i dalje radi na scenarijima, kazala je da više voli pisati romane jer nude slobodu u radu, a scenariji se moraju adaptirati i držati granica.

Prvi roman bugarske novinarke, spisateljice, redateljice i prevoditeljice s ruskog i francuskog jezika, „Potavaneto na Sozopol“ adaptiran je za film 2013., a 2014. dobila je nagradu "Zlatna ruža" za scenarij. Njezin drugi roman "Zapiski na svinjata" nominiran je za nagradu "Helicon".

Trenutačno radi na novom filmskom projektu kao spisateljica i dijalogistkinja.

Prvi prijevod romana "Otok Krah“, za koji je dva mjeseca boravila na Krku, objavljen u Hrvatskoj u nakladi tvrke Hena.com (projekt "Europa iznutra i izvana"), a isti roman prevodi se na 11 europskih jezika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:45