12. MONTE LIBRIĆ U PULI

Zoran Ferić predstavlja svoju prvu knjigu za djecu, nije 'Smrt djevojčice sa žigicama'

Zoran Ferić
 Vojko Bašić / CROPIX
 

PULA - Dvanaesto izdanje Festivala dječje knjige Monte Librić koji će se od 8. do 14. travnja održati u pulskoj Zajednici Talijana Circolu, odnosno njegov središnji program "Piknik s autorom" i ove godine donosi promocije knjiga i zanimljive razgovore s domaćim i inozemnim piscima te ilustratorima za djecu, priopćili su organizatori festivala.

Recentna djela hrvatske književne produkcije za djecu predstavit će redom poznati i nagrađivani autori, a u programu se ističe gostovanje hrvatskog pisca Zorana Ferića, koji će govoriti o svojoj knjizi "San ljetne noći".

Jasna Jasna Žmak, Puljanka sa zagrebačkom adresom, dramaturginja, spisateljica i scenaristica na Libriću će također predstaviti svoju prvu knjigu za djecu, ilustriranu knjigu "Pisma na kraju šume", nastalu unutar nakladničke kuće Oaza Books i u suradnji s animatoricom Jelenom Oroz. Priča govori o skupini šumskih životinja koje kroz neobičan pristup slovima i samom jeziku, ukazuju na važnost prijateljstva i njegovanja međusobne suradnje, nasuprot suvremenim trendovima jačanja individualizma.

U Puli bit će predstavljena i knjiga koju je publika prošlogodišnjeg Sa(n)jam knjige u Istri smjestila na drugo mjesto u utrci Libra za vajk. "O zecu koji se volio smijati" zbirka je priča Grigora Viteza, začetnika moderne hrvatske književnosti za djecu, koje su u ovom izdanju ponovno oživjele uz živopisne ilustracije slovenskog ilustratora Petera Škerla.

Na Monte Librić ove godine ponovno dolazi i najpoznatija spisateljica za djecu u Istri, Tatjana Pokrajac-Papucci. Ovoga puta predstavlja se s knjigom "Brbljava Ara i hirovita Mara" o djevojčici koja uz pomoć papige Are otkriva da naizgled dosadne bakine priče mogu biti itekako zanimljive.

Za više razrede osnovne škole predviđena je promocija romana "Eva, mala žena" , glumice i književnice Vlaste Golub kojim ukazuje da socijalne podjele u suvremenom društvu ne zaobilaze ni tinejdžere pa se s razlikama između mladih boljeg i lošijeg društvenog statusa, kao i odgovora društvene zajednice na osobne poteškoće pojedinaca suočava školarka Eva. Za one najmlađe Naklada Šumek predstavlja slikovnicu "Pikavica Evica upoznaje svijet" u kojoj spisateljica Ivana Francišković Olrom i ilustrator Mario Šimić predstavljaju razvoj malene djevojčice od rasta u maminom trbuhu do rođenja i prvih impresija svijeta koji je okružuje, a s ciljem poticanja rane stimulacije djeteta kao ključa ostvarenja njegovih maksimalnih potencijala.

U talijanskom dijelu programa "Più che una storia" gostovat će tri istaknuta autora talijanske književnosti za djecu. Knjigu "Io e Mercurio" (Merkur i ja) predstavit će Emanuela Nava iz Milana, koja je već objavila stotinjak naslova za djecu i mlade za koje inspiraciju često nalazi na mnogobrojnim putovanjima svijetom otkrivajući bogatstva drugih kontinenata. Fabrizio Altieri iz Pise, pisac i edukator, koji svoja znanja i strast za pisanjem rado prenosi mladim generacijama, na Pikniku predstavlja knjigu "Ridere come gli uomini" (Smijati se kao ljudi). Spisateljica i prevoditeljica, stručnjakinja za dječju književnost Manuela Salvi predstavlja pak knjigu "Famiglie e altri scompigli" (Obitelji i ostale zavrzlame).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:47