KNJIGA O PAPI WOJTYLI

‘Ivan Pavao II.’ od sutra uz Jutarnji list za samo 8 kuna

Pročitajte kako je čovječnost godinama uspijevao prenositi na pojedince i mase svuda u svijetu

ZAGREB - Ivan Pavao II. , papa globalne komunikacije, naziv je djela na 96 stranica, iz pera istaknutog znalca vatikanske sadašnjosti i prošlosti, rimskog dopisnika i kolumnista Jutarnjeg lista Inoslava Beškera, koju od sutra možete kupiti uz naš list za samo osam kuna.

Snagu nade nikad nije gubio

Dvostruka je ovo prigoda. S jedne strane ova knjiga dolazi usred uskrsnog Velikog tjedna, između Cvjetnice i Velikog petka te samog Uskrsa. S druge strane, prilika je to čitateljstvu da se podsjeti na Karola Wojtylu, poljskog kršćanskog humanista, ujedno i domoljuba i kozmopolita, ispunjenog ljubavlju prema svojem i drugim narodima, a nikad prožetog mržnjom, koji je i sam svjedočio stradanje svoje i drugih zemalja pod udarima nacista i staljinista, suvremene kalvarije i golgote čitavih obitelji, sela i gradova, osuđenih na patnje i umiranje bez imalo krivnje.

A ujedno je to bio samosvjesni iako skromni svećenik, na koncu dulje od četvrt stoljeća poglavar cijele Katoličke crkve, koji nikad nije prestao vjerovati u otajstvo Uskrsa, pobjedu poniženih, utjehu onima kojima je nanošena nepravda, trijumf pravde, istine i ljubavi. Prepoznao je te vrijednosti i u hrvatskom narodu kada mu je bilo najteže te je, nasuprot uobičajenoj sporosti Svete Stolice, bio među prvim državnicima koji su priznali našu zemlju.

Duh II. vatikanskog koncila

Uzevši papinsko ime Ivan Pavao II., iz počasti piscima Ivanova evanđelja i Pavlovih poslanica, ali i trojici svojih neposrednih prethodnika (Ivanu XXIII., Pavlu VI. i Ivanu Pavlu I.), papa Wojtyla nastavio je njihovim smjerom, otvarajući Crkvu unutar sebe i prema drugima, a bez gubljenja vlastitog identiteta. O tome kako je to uspijevalo tome eruditu, glumcu, književniku i vrsnom komunikatoru, svjedoči ova knjiga, za vrlo povoljnu cijenu dragocjen dodatak vašim kućnim bibliotekama ili blagdanski dar bližnjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:01