SLIKOVNICE NA DAR

‘Ove bajke potiču kod djece slobodu mašte’

Dubravka Kolanović probila se na svjetsku likovnu scenu još kao 18-godišnjakinja, a ove je godine, kao i lani, dobila nagrade i iz Japana

ZAGREB - Ilustrirati bajke i priče za djecu Sizifov je posao. Treba izboriti bitku s dječjom maštom, ali ne treba iz te bitke izaći kao pobjednik. Treba uhvatiti snove i staviti na papir, ali ih i pustiti, da ih se i dalje sanja. I treba već poznatim likovima iz dječjeg carstva udahnuti nov, nepoznat život. Sve to pošlo je za rukom slikarici i ilustratorici Dubravki Kolanović, koja je ekskluzivno za Jutarnji list ilustrirala 14 najljepših bajki.

Drukčije od Disneyja

- To je svijet koji je toliko interpretiran da smo već navikli na stereotipna rješenja i zato je ilustrirati najljepše bajke svijeta veliki izazov - kaže Kolanović. Izazovu je slikarica, koja je na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirala u klasi profesora Vasilija Jordana, doskočila dječjim inventarom za bojanje - suhim pastelima, drvenim bojicama i origami papirićima. Tako je izmaštala jedan svijet, i to likovnom tehnikom koja je potpuno bliska djeci.

- Nastojala sam likove grafički pojednostaviti jer se tako ostavlja prostor i dječjoj mašti. Vizualna rješenja koja dominiraju su drukčija od stereotipnih slika koje nameću korporacije poput Disneyja. Zato sam i maknula naglasak s likova i premjestila ga u pozadinu priče - kaže Kolanović, koja je u svijetu bajki na domaćem terenu. Ona je još 1992., u dobi od 18 godina, knjigom “A Special Day” pobijedila na međunarodnom natječaju “Written and Illustrated by...” koji se održao pod pokroviteljstvom američke izdavačke kuće Landmark Editions.

Međunarodni uspjesi

Kolanović je autorica i tekstova za svoje slikovnice u Britaniji (“Joe’s Big Adventure” i “Albert the Adris”), Francuskoj (“Njogu”), Japanu (“Red Ballon” i “Light) i Švicarskoj (“Anna und das Rotkelchen”). Surađivala je i s UNICEF-om, za koji je izradila više od 30 razglednica i dva plakata za kampanje te organizacije u Francuskoj i Danskoj. Muzej dječjih slikovnica u japanskoj Oshimi nagradio je ove i prošle godine njene slikovnice, a ilustracije su joj 2008. uvrštene i u utjecajni američki časopis “3x3”. Dosad je ilustrirala više od 50 slikovnica, knjiga i udžbenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:03