MONTAŽSTROJ

LJUBAV & EKONOMIJA U sjećanje na pokojnog Antu Perkovića: 'Za slobodu se borio tiho, ali ustrajno...'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 08.06.2017. u 12:07

Montažstroj

Dokumentarni performans, javna rasprava i humanitarna akcija - u svemu ovome možete sudjelovati ako u nedjelju, 11. lipnja u 20 sati, posjetite Kino Tuškanac. Tamo će se održati multimedijalni događaj Montažstroja LJUBAV & EKONOMIJA, koji će aktualnu temu pobačaja obraditi iz socio-ekonomskog aspekta. Ulaznice u slobodnoj pretprodaji brzo nestaju, a osim kulturnog iskustva, vaš će dolazak imati i humanitarni učinak.

U okviru događaja LJUBAV & EKONOMIJA Jelena Berković, novinarka i aktivistkinja za slobodu govora, povest će publiku na multimedijalno povijesno putovanje kroz regulaciju pobačaja.

Kako su se mijenjali zakoni o pobačaju na području Hrvatske od 1929. godine do danas? Što su o tim zakonima mislili liječnici, koji danas mahom koriste priziv savjesti kada je riječ o abortusu?

Javna rasprava drugi je dio događaja LJUBAV & EKONOMIJA. Jadranka Brnčić, biblijska hermeneutičarka, obrazložit će razliku odabira protiv pobačaja u privatnom prostoru vjere od zakonskog nametanja zabrane svima. Marina Katinić, doktorantica filozofije i bioetičarka, razložit će pobačaj kao etički problem u kojem se nerođeni život i život majke ne moraju nužno suprotstavljati. Ulogu moderatora preuzet će Borna Sor, debatant, novinar i satiričar.

Zajedno s publikom ovaj neočekivani spoj ljudi pokušat će odgovoriti na pitanje: Jesu li binarne podjele na 'pro-life' i 'pro-choice' dotrajale? Možemo li u ovoj, naizgled polarizirajućoj temi pronaći prostor dijaloga i međusobnog razumijevanja?

U događaju LJUBAV & EKONOMIJA glazbenik Miki Solus premijerno će izvesti hrvatske prepjeve dva glazbena broja iz Njemačke iz '20-ih godina, koji se bave socio-ekonomskom uvjetovanosti pobačaja.

Umjetnički kolektiv Montažstroj poziva vas da sudjelujete u ovom multimedijskom događaju čime ćete, barem simbolički, pomoći djeci koja su gladna i nemaju prilike proživjeti svoje djetinjstvo u sigurnosti i bezbrižnosti. Prema nedavnim istraživanjima, svako peto dijete u Hrvatskoj upravo je u takvoj situaciji siromaštva. Prihod od ulaznica bit će uplaćen Društvu za poboljšanje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece MALI ZMAJ.

LJUBAV & EKONOMIJA dio je većeg Montažstrojevog projekta koji se bavi zaštitom reproduktivnih i radnih prava žena. Na stranici cijankalij.montazstroj.hr, koju je do sada posjetilo više od 10.000 ljudi, Montažstroj je obradio dramu CIJANKALIJ §218 Friedricha Wolfa iz 1929. godine. Kultni njemački komad nastao je u sklopu velikog društvenog pokreta za legalizaciju pobačaja u Njemačkoj.

Ulaznice po cijeni od 40 kuna mogu se kupiti u pretprodaji u Književnom klubu Booksa (Martićeva 14d) i u Café baru Kôta (Medulićeva 20), a broj posjetitelja ograničen je na 250 mjesta.

IN MEMORIAM 

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo