MONTAŽSTROJ

LJUBAV & EKONOMIJA U sjećanje na pokojnog Antu Perkovića: 'Za slobodu se borio tiho, ali ustrajno...'

 Montažstroj

Dokumentarni performans, javna rasprava i humanitarna akcija - u svemu ovome možete sudjelovati ako u nedjelju, 11. lipnja u 20 sati, posjetite Kino Tuškanac. Tamo će se održati multimedijalni događaj Montažstroja LJUBAV & EKONOMIJA, koji će aktualnu temu pobačaja obraditi iz socio-ekonomskog aspekta. Ulaznice u slobodnoj pretprodaji brzo nestaju, a osim kulturnog iskustva, vaš će dolazak imati i humanitarni učinak.

U okviru događaja LJUBAV & EKONOMIJA Jelena Berković, novinarka i aktivistkinja za slobodu govora, povest će publiku na multimedijalno povijesno putovanje kroz regulaciju pobačaja.

Kako su se mijenjali zakoni o pobačaju na području Hrvatske od 1929. godine do danas? Što su o tim zakonima mislili liječnici, koji danas mahom koriste priziv savjesti kada je riječ o abortusu?

Javna rasprava drugi je dio događaja LJUBAV & EKONOMIJA. Jadranka Brnčić, biblijska hermeneutičarka, obrazložit će razliku odabira protiv pobačaja u privatnom prostoru vjere od zakonskog nametanja zabrane svima. Marina Katinić, doktorantica filozofije i bioetičarka, razložit će pobačaj kao etički problem u kojem se nerođeni život i život majke ne moraju nužno suprotstavljati. Ulogu moderatora preuzet će Borna Sor, debatant, novinar i satiričar.

Zajedno s publikom ovaj neočekivani spoj ljudi pokušat će odgovoriti na pitanje: Jesu li binarne podjele na 'pro-life' i 'pro-choice' dotrajale? Možemo li u ovoj, naizgled polarizirajućoj temi pronaći prostor dijaloga i međusobnog razumijevanja?

U događaju LJUBAV & EKONOMIJA glazbenik Miki Solus premijerno će izvesti hrvatske prepjeve dva glazbena broja iz Njemačke iz '20-ih godina, koji se bave socio-ekonomskom uvjetovanosti pobačaja.

Umjetnički kolektiv Montažstroj poziva vas da sudjelujete u ovom multimedijskom događaju čime ćete, barem simbolički, pomoći djeci koja su gladna i nemaju prilike proživjeti svoje djetinjstvo u sigurnosti i bezbrižnosti. Prema nedavnim istraživanjima, svako peto dijete u Hrvatskoj upravo je u takvoj situaciji siromaštva. Prihod od ulaznica bit će uplaćen Društvu za poboljšanje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece MALI ZMAJ.

LJUBAV & EKONOMIJA dio je većeg Montažstrojevog projekta koji se bavi zaštitom reproduktivnih i radnih prava žena. Na stranici cijankalij.montazstroj.hr, koju je do sada posjetilo više od 10.000 ljudi, Montažstroj je obradio dramu CIJANKALIJ §218 Friedricha Wolfa iz 1929. godine. Kultni njemački komad nastao je u sklopu velikog društvenog pokreta za legalizaciju pobačaja u Njemačkoj.

Ulaznice po cijeni od 40 kuna mogu se kupiti u pretprodaji u Književnom klubu Booksa (Martićeva 14d) i u Café baru Kôta (Medulićeva 20), a broj posjetitelja ograničen je na 250 mjesta.

IN MEMORIAM ANTE PERKOVIĆ (1973. - 2017.)

U četvrtak, 8. lipnja, Ante Perković proslavio bi 44. rođendan. Projekt Cijankalij §218 započeli smo i gotovo dovršili s Antom kao autorom i izvođačem. Projekt završavamo posvetom upravo Anti, 11. lipnja 2017. godine. Na stranici cijankalij.montazstroj.hr objavljena je demo verzija glazbenog broja iz komada Cijankalij §218, kojega je uglazbio Ante. Song će na događaju Ljubav & Ekonomija izvesti Miki Solus, kako bi nas podsjetio na slobodu za koju se Ante tiho, ali ustrajno borio u području umjetnosti i medija.

Ante je u ovom projektu sudjelovao zato što je vjerovao da je borba za reproduktivna prava žena iznimno važna. Rekao je, ukoliko ne zaštitimo pravo žena na odlučivanje o vlastitom tijelu i životu, sloboda govora bit će sljedeće pravo koje će biti napadnuto, pravo koje više neće imati tko braniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:40