PARADOKS POVIJESTI

Ministar Hasanbegović otvorio izložbu 'Zagrebačka džamija' za koju je napisao popratni tekst

Izložba je postavljena u prigodi obilježavanja stogodišnjice zakonskoga priznanja islama u Hrvatskoj
Zagreb, 200416. Trg zrtava fasizma. Dom HDLU. Izlozba fotografija Zorana Filipovica Zagrebacka dzamija koja se otvorila u Galeriji PM Hrvatskoga drustva likovnih umjetnika u povodu 100. obljetnice priznanja ravnopravnosti Islama u Hrvatskoj. Izlozbu je otvorio ministar kulture Zlatko Hasanbegovic i Ivo Banac. Na fotografiji: Ivo Banac, Zoran Filipovic i Zlatko Hasanbegovic. Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / EPH

ZAGREB - Ministar kulture Zlatko Hasanbegović u srijedu je u Galeriji PM u prostoru Hrvatskoga društva likovnih umjetnika otvorio izložbu fotografija Zorana Filipovića "Zagrebačka džamija".

Hasanbegović je tom prigodom istaknuo kako je izložba imala svoju svjetsku premijeru, a sad je postavljena u Zagrebu. Napomenuo je i da je za izložbu napisao popratni tekst o povijesti hrvatskih muslimana i gradnji zagrebačke džamije.

Izložba je postavljena u prigodi obilježavanja stogodišnjice zakonskoga priznanja islama u Hrvatskoj, podsjetio je ministar te dodao kako je Hrvatski sabor 27. travnja 1916. prihvatio Zakon o priznanju islamske vjeroispovijesti kojim je islam u Hrvatskoj uvršten u red tradicionalnih religija koje uživaju državnu zaštitu.

Ocijenio je i kako postavljanje izložbe u prostoru nekadašnje džamije utjelovljuje traumatično hrvatsko 20. stoljeće. Izložba u nekadašnjoj džamiji svjedoči o samom paradoksu hrvatske povijesti te njezinim usponima i padovima, istaknuo je Hasanbegović dodavši kako izložba ima intimistički i dokumentarni karakter.

Govoreći o dodirima islama i Hrvatske, povjesničar Ivo Banac je podsjetio na vrlo rane veze, koje sežu u 7. stoljeće između pojedinih Hrvata i muslimanskih kalifata.

Banac je rekao da u vrijeme otomanskih osvajanja Bosne i dijelova Hrvatske dolazi do prijelaza starosjedilačkoga stanovništva na islam pa se u pojedinim hrvatskim krajevima i danas nailazi na tragove nekadašnje islamske civilizacije.

Novi priljev muslimana u Hrvatsku iz BiH dolazi nakon austro-ugarske okupacije 1878. kad muslimani sudjeluju u integracijskim procesima hrvatske nacije, istaknuo je Banac i podsjetio da je od 1919. na čelu islamske zajednice muftija.

Danas zajednica, kako je rekao, ima svoj Mešihat, Sabor i 15 medžlisa i 23 mesdžida, naglasio je Banac dodavši kako je 1935. potaknuta inicijativa za izgradnju džamije u Zagrebu, a 1938. osnovana je i Zaklada za njezinu izgradnju.

Podsjetio je na početak izgradnje zagrebačke džamije 1941. godine te njezino otvaranje 1944., a ubrzo, nakon dolaska komunista i na njezino zatvaranje poslije 1945.

Komunisti su tada pogubili i zagrebačkoga muftiju Ismeta efendiju Muftića, rekao je. Podsjetio je i da je izgradnja današnje zagrebačke džamije počela 1981.

Zoran Filipović rođen je 1959. u Brčkom u BiH. Njegove brojne fotografije za vrijeme rata u Hrvatskoj i BiH obišle su cijeli svijet, a za njih je u više navrata nagrađivan u inozemstvu. Izlagao je u galerijama i muzejima u New Yorku, Frankfurtu, Stokholmu, Kopenhagenu, Abu Dhabiju, Kairu i drugim svjetskim središtima.

---

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:39