KOMEMORACIJA

NA OPROŠTAJU OD MANI U HNK SVIRAO 'LET 3' 'Rekla mi je: 'Zvučiš kao da ćeš ti umrijeti, a ne ja. Napravi mi komemoraciju na kojoj se neće plakati'...'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

U zagrebačkom HNK-u na svečanoj komemoraciji za preminulu kritičarku, spisateljicu i kazalištarku Mani Gotovac okupilo se pedesetak njezinih najbližih prijatelja. Na ulazu u dvoranu stajala je knjiga sućuti, kao i buketi, u kojoj su prijatelji, prijateljice i suradnici opraštali od Mani.

U knjigu su se među prvima upisali Miro Ungar i glumačko-redateljski par Barbara Nola i Lukas Nola.

Komemoraciju je zatim govorom otvorila intendantica Hrvatskog narodnog kazališta, Dubravka Vrgoč.

"Prije desetak dana smo se čule, Mani mi je rekla: 'Zvučiš kao da ćeš ti umrijeti, a ne ja. Napravi mi komemoraciju na kojoj se neće plakati'. Ona je bila specifična jer se nikada nije sramila ljubavi, za razliku od ostalih. Mani, fališ mi!", rekla je Vrgoč.

Dubravka Vrgoč je očito dobro zapamtila želje Mani Gotovac, jer su se nakon nje na pozornicu, na opće iznenađenje, popeli riječki rockeri iz benda Let 3, koji su u svom klasičnom, neobičnom i nimalo komornom izdanju zapjevali singl 'Smij se Pipi'.

Basist Leta 3 i kultni domaći rocker, Damir Martinović Mrle, s Mani je radio na predstavi Ivice Buljana 'Fedra'.

Zatim se na pozornicu uspela glumica Jadranka Đokić, koja je recitirala poeziju koju je Mani voljela, a kasnije su je u čitanju poezije ispratili i glumci Goran Grgić te Slavko Juraga. Na bini je nastupila i Nina Violić, izvevši dramsku točku, a komemoraciju je pjesmom zatvorila Tereza Kesovija.

Mani Gotovac je preminula 12. studenog na svoj 80. rođendan. Bila je prva intendantica u povijesti hrvatskoga kazališta, a prošlog je mjeseca objavila i svoj posljednji roman 'Rastanci'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:12