JESSYE NORMAN

PREMINULA ČUVENA AMERIČKA PJEVAČICA Smatra se jednom od najvećih umjetnica koje su nastupale na pozornici Metropolitana

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 01.10.2019. u 08:20

MOSCOW, RUSSIA. OCTOBER 21, 2012. American soprano Jessye Norman performs at a concert, part of international project 'Queens of Opera', at the Stanislavsky and Nemirovich-Danchenko Musical Theatre., Image: 144435508, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS, Bobylev Sergey
Profimedia, TASS, Bobylev Sergey

Jessye Norman, dramski koloraturni sopran, rođena je 15. rujna 1945. u američkoj državi Georgiji, a veći dio rane karijere provela je u Europi. Debitirala je 1969. u berlinskoj Deutsche Oper kao Elisabeth u Wagnerovom "Tannhaeuseru".

Norman je osvojila četiri nagrade Grammy za glazbena postignuća. Za životno postignuće osvojila je još jedan Grammy i Nacionalnu medalju za umjetnost koju dodjeljuje američka vlada.

Bila je jedna od prvih Afroamerikanki koja se probila u svijet opere i postala poznata i cijenjena po izvedbama djela Richarda Wagnera.

Direktor njujorškog Metropolitana, Peter Gelb, u kojemu je otpjevala više od 80 opernih izvedbi, Norman je nazvao "jednom od najvećih umjetnica koje su ikada pjevale na Metovoj pozornici".

Njezin široki glazbeni repertoar, koji je uključivao i jazz izvedbe, među ostalim je bio sastavljen od djela Francisa Poulenca, Leosa Janaceka, Bele Bartoka, Giuseppea Verdija, Richarda Straussa i Arnolda Schoenberga.

U njujorškom je Metropolitanu debitirala 1983.

Kao jedna od najpopularnijih opernih pjevačica osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća pjevala je na predsjedničkim inauguracijama Ronalda Reagana i Billa Clintona, kao i na proslavi šezdesetog rođendana britanske kraljice Elizabete.

"Iznimno smo ponosni na Jessyeine glazbene uspjehe i na činjenicu da će nadahnuće koje je pružala publici širom svijeta i dalje biti izvor radosti. Podjednako smo ponosni na njezina humanitarna postignuća, brigu o beskućnicima, gladnima, razvoju i obrazovanju mladih te doprinosu umjetnosti i kulturi", stoji u priopćenju obitelji.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo