JESSYE NORMAN

PREMINULA ČUVENA AMERIČKA PJEVAČICA Smatra se jednom od najvećih umjetnica koje su nastupale na pozornici Metropolitana

 Profimedia, TASS, Bobylev Sergey

Jessye Norman, dramski koloraturni sopran, rođena je 15. rujna 1945. u američkoj državi Georgiji, a veći dio rane karijere provela je u Europi. Debitirala je 1969. u berlinskoj Deutsche Oper kao Elisabeth u Wagnerovom "Tannhaeuseru".

Norman je osvojila četiri nagrade Grammy za glazbena postignuća. Za životno postignuće osvojila je još jedan Grammy i Nacionalnu medalju za umjetnost koju dodjeljuje američka vlada.

Bila je jedna od prvih Afroamerikanki koja se probila u svijet opere i postala poznata i cijenjena po izvedbama djela Richarda Wagnera.

Direktor njujorškog Metropolitana, Peter Gelb, u kojemu je otpjevala više od 80 opernih izvedbi, Norman je nazvao "jednom od najvećih umjetnica koje su ikada pjevale na Metovoj pozornici".

Njezin široki glazbeni repertoar, koji je uključivao i jazz izvedbe, među ostalim je bio sastavljen od djela Francisa Poulenca, Leosa Janaceka, Bele Bartoka, Giuseppea Verdija, Richarda Straussa i Arnolda Schoenberga.

U njujorškom je Metropolitanu debitirala 1983.

Kao jedna od najpopularnijih opernih pjevačica osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća pjevala je na predsjedničkim inauguracijama Ronalda Reagana i Billa Clintona, kao i na proslavi šezdesetog rođendana britanske kraljice Elizabete.

"Iznimno smo ponosni na Jessyeine glazbene uspjehe i na činjenicu da će nadahnuće koje je pružala publici širom svijeta i dalje biti izvor radosti. Podjednako smo ponosni na njezina humanitarna postignuća, brigu o beskućnicima, gladnima, razvoju i obrazovanju mladih te doprinosu umjetnosti i kulturi", stoji u priopćenju obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:01