ZBOGOM, TETA MINA

Preminula legendarna glumica Mia Oremović

Slavna glumica preminula je u 92. godini, a zadnji put je glumila 2006.
 Ranko Šuvar/Cropix

ZAGREB - Mia Oremović ostvarila je ono što ne uspijeva svakoj glumici. Svojim je talentom i strašću stvorila ulogu prema kojoj će je publika vječno pamtiti i zbog koje će je posebno voljeti, ulogu koja kao da je živjela vlastiti život. Bila je to legendarna Mina, lik lik škrte, usamljene, frustrirane usidjelice iz remek-djela Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli”.

Mia Oremović rođena je 31. srpnja 1918. godine u Požegi. Prvi njezin uspjeh u karijeri bio je sam dolazak na studij u Zagreb, nakon borbe s obiteljskim protivljenjem. Glumu je počela učiti kod velikog Branka Gavelle. Kazališnu karijeru počela je 40-tih, kao redovna članica drame HNK Zagreb, a završila ju je u kazalištu Gavella. Filmski redatelji brzo su prepoznali njezin talent. Proboj joj je omogućio redatelj Vatroslav Mimica 1952. ulogom u filmu “U Oluji”.

Uslijedili su deseci uloga na filmu, u kazalištu i na televiziji. Mia Oremović glumila je u “Našem malom mistu”, “Kapelskim kresovima” i “Smogovcima”, bila je prva partnerica Pere Kvrgića u bezvremenim “Stilskim vježbama”, 1958. osvojila je svoju prvu Zlatnu arenu za ulogu u filmu “H-8”, drugu za ulogu u filmu “Imam dvije mame i dva tate” 1970. Iako je posljednjih godina života živjela povučeno, publika nikad nije zaboravila njezinu vrsnu, srčanu glumu, punu autoironije, svojstvene umjetnicima svjesnima svoga talenta i zaljubljenima u svoj posao.

Nakon više od 50 godina karijere, Mia Oremović je 1996. dobila Nagradu “Vladimir Nazor” za životno djelo, a glumila je dok je god imala snage. Posljednji put Mia Oremović se kao glumica s publikom susrela prije četiri godine, ulogom u filmu “Ajde dan, prođi”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 11:55