FILMSKI FESTIVAL

'PROSTIREMO CRVENI TEPIH ZA HRABRE ŽENE, VELIKE MUŠKARCE I RAVNOPRAVNOST SPOLOVA' Započeo je 68. Berlinale, donosimo veliki fotoizvještaj

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.02.2018. u 21:46

Getty Images

Helen Mirren, direktor festivala Dieter Kosslick, Bill Murray, Tilda Swinton

 

Svečanom projekcijom filma "Isle of the Dogs" američkog redatelja Wesa Andersona u četvrtak navečer otvoren je 68. Međunarodni filmski festival u Berlinu, a svečanost otvaranja protekla je u znaku ravnopravnosti spolova i kampanje protiv spolnog zlostavljanja #metoo.

- Ovime službeno otvaramo 68. Berlinale - rekli su članovi žirija natjecateljskog programa na čelu s njemačkim redateljem Tomom Tykwerom i direktorom Berlinalea Dieterom Kosslickom.

Prije toga, gradonačelnik Berlina Michael Mueller i njemačka državna tajnica za kulturu Monika Gruetters upozorili su na borbu za ravnopravnost spolova u sjeni holivudskih skandala oko zloupotrebe moći od strane muškaraca u filmskoj industriji.

- Mi prostiremo crveni tepih i za #metoo - za žene koje su se opirale zloupotrebi moći iza kulisa i za muškarce koji su dovoljno 'veliki' muškarci da se zauzmu za ravnopravnost spolova - izjavila je Gruetters na ceremoniji otvaranja u Berlinale palači u Berlinu.

Na svečanosti otvorenja našli su se mnoge njemačke i međunarodne filmske zvijezde, među kojima je bila i ekipa Andersonova filma "Isle of the Dogs" - Greta Garwig, Bill Murray, Brian Craniston i Jeff Goldblum.

I ove godine će, s 385 filmova i gotovo tisuću projekcija, Berlinale potvrditi svoj imidž festivala za široku publiku. U glavnom natjecateljskom programu prikazat će se 24 filma, od kojih 19 konkurira za glavnu nagradu, Zlatnog medvjeda.

Hrvatska kinematografija na Berlinaleu je prisutna kroz češki dokumentarni film "U slučaju rata", u kojemu se zagrebačka producentska kuća Hulahop pojavljuje u ulozi koproducenta, i koji je djelomice financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Film će biti prikazan u programu Panorama.

Festivalske nagrade dodjeljuju se 24. veljače, a festival završava dan kasnije projekcijama za široku publiku.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo