FILMSKI FESTIVAL

'PROSTIREMO CRVENI TEPIH ZA HRABRE ŽENE, VELIKE MUŠKARCE I RAVNOPRAVNOST SPOLOVA' Započeo je 68. Berlinale, donosimo veliki fotoizvještaj

 
Helen Mirren, direktor festivala Dieter Kosslick, Bill Murray, Tilda Swinton
 Getty Images

Svečanom projekcijom filma "Isle of the Dogs" američkog redatelja Wesa Andersona u četvrtak navečer otvoren je 68. Međunarodni filmski festival u Berlinu, a svečanost otvaranja protekla je u znaku ravnopravnosti spolova i kampanje protiv spolnog zlostavljanja #metoo.

- Ovime službeno otvaramo 68. Berlinale - rekli su članovi žirija natjecateljskog programa na čelu s njemačkim redateljem Tomom Tykwerom i direktorom Berlinalea Dieterom Kosslickom.

Prije toga, gradonačelnik Berlina Michael Mueller i njemačka državna tajnica za kulturu Monika Gruetters upozorili su na borbu za ravnopravnost spolova u sjeni holivudskih skandala oko zloupotrebe moći od strane muškaraca u filmskoj industriji.

- Mi prostiremo crveni tepih i za #metoo - za žene koje su se opirale zloupotrebi moći iza kulisa i za muškarce koji su dovoljno 'veliki' muškarci da se zauzmu za ravnopravnost spolova - izjavila je Gruetters na ceremoniji otvaranja u Berlinale palači u Berlinu.

Na svečanosti otvorenja našli su se mnoge njemačke i međunarodne filmske zvijezde, među kojima je bila i ekipa Andersonova filma "Isle of the Dogs" - Greta Garwig, Bill Murray, Brian Craniston i Jeff Goldblum.

I ove godine će, s 385 filmova i gotovo tisuću projekcija, Berlinale potvrditi svoj imidž festivala za široku publiku. U glavnom natjecateljskom programu prikazat će se 24 filma, od kojih 19 konkurira za glavnu nagradu, Zlatnog medvjeda.

Hrvatska kinematografija na Berlinaleu je prisutna kroz češki dokumentarni film "U slučaju rata", u kojemu se zagrebačka producentska kuća Hulahop pojavljuje u ulozi koproducenta, i koji je djelomice financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Film će biti prikazan u programu Panorama.

Festivalske nagrade dodjeljuju se 24. veljače, a festival završava dan kasnije projekcijama za široku publiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:36