VELIKI USPJEH 'USPJEHA'

PRVA HBO SERIJA IZ REGIJE Projekt Marjana Alčevskog i oskarovca Danisa Tanovića je 'gorka oda gradu Zagrebu'

Danis Tanović
 Denis Ruvic / CROPIX

Serija "Uspjeh", prva HBO serija iz Adria regije, najavljena je kao "gorka oda gradu Zagrebu koja donosi mračan uvid u različite strukture današnjega društva kroz životne priče običnih ljudi koje je isto to društvo gurnulo preko ruba".

Šestodijelni scenarij potpisuje autor mlađe generacije Marjan Alčevski, jedan od pobjednika HBO Adria "First Draft" natječaja, a seriju će režirati oskarovac Danis Tanović.

- Iako na prvi pogled vrlo zagrebačka, 'Uspjeh' je univerzalna, slojevita priča u kojoj kroz ljubav, posao, obitelj, odanost, nesigurnost i zločin istražujemo prevladavajuće osjećaje frustracije, bespomoćnosti i pasivnosti u svakodnevnom životu običnog čovjeka u regiji i šire - ističe se u najavi Hrvatskog audiovizualnog centra.

Riječ je o višeslojnoj drami fokusiranoj na snažne likove, troje potpunih neznanaca, koje poveže nesretan slijed događaja nakon što pokušaju pomoći žrtvi nasilja.

Bosanskohercegovačkom redatelju, scenaristu i producentu Danisu Tanoviću to je prvo radno iskustvo na režiji serije. Dosad je režirao nagrađivane filmove "Smrt u Sarajevu" i "Epizoda u životu berača željeza", a njegov prvijenac "Ničija zemlja" osvojio je Oscara i Zlatni globus za najbolji strani film 2001. godine.

Tanović kaže kako već dugo dobiva materijale i ponude za snimanje serija, za koje misli da su u ovom trenutku zanimljivije i inovativnije od igranih filmova, ali dosad ga nijedna nije zaintrigirala.

- Scenarij Marjana Alčevskog sjajno je napisan i zaista se veselim što je HBO prepoznao kvalitetu i ponudio mi suradnju - istaknuo je.

Antony Root, izvršni potpredsjednik programa i produkcije HBO Europe, ocijenio je "Uspjeh" kao odlično napisanu dramu koja zadire ispod površine suvremenog urbanog života, otkrivajući priču sloj po sloj.

- Oduševljeni smo što smo otkrili briljantnog mladog pisca u Marjanu i što možemo poželjeti dobrodošlicu Danisu u HBO Europe povodom prve serije koju će režirati, a koja je ujedno i naša prva originalna drama iz Adria regije - napomenuo je.

I direktor HBO Adrie Marin Kariž zadovoljan je budućom suradnjom, osobito jer je scenarij izravan proizvod njihova First Draft natječaja i suradnje s pobjednikom.

- S obzirom da se režije prihvatio oskarovac Danis Tanović, sigurni smo kako će se s onime, što se na prvi pogled čini kao tipična novozagrebačka priča, vrlo jednostavno poistovjetiti i naši gledatelji u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori te Makedoniji - dodao je.

Producenti "Uspjeha" su Ana Balentović (HBO Adria) i Johnathan Young (HBO Europe), dok je produkcija serije povjerena produkcijskoj kući Drugi Plan.

Na natječaj HBO Adria "First Draft", koji je bio predstavljen 2016. na Sarajevo Film Festivalu kao dio CineLink Drama programa, stiglo je 570 prijava. Autori su bili pozvani da prijave svoje originalne scenarije smještene u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2022 22:06