'UOBRAŽENI BOLESNIK'

PRVI PUT NAKON TRIDESET GODINA Jugoslavensko dramsko pozorište u petak gostuje u zagrebačkom HNK

JDP je u HNK-u Zagreb posljednji put nastupilo 1986.
 EPH

ZAGREB - Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) iz Beograda gostovat će u petak 22. siječnja, prvi put nakon točno trideset godina, u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Zagreb, gdje će za publiku središnjeg hrvatskog nacionalnog teatra izvesti predstavu 'Uobraženi bolesnik' J. P. Molièrea u režiji istaknutog srpskog redatelja Jagoša Markovića.

Kako se ističe u najavi gostovanja, JDP je u HNK-u Zagreb posljednji put nastupilo 1986., a gostovanje Molièreova 'Uobraženog bolesnika' nastavak je ponovno uspostavljene suradnje između dvaju kazališnih kuća, započete gostovanjem HNK-ove predstave 'Vučjak' Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana u lipnju 2015. na Sceni Ljuba Tadić JDP-a.

"HNK Zagreb i beogradski JDP redovito su do 1986. razmjenjivali gostovanja s najuspješnijim predstavama sezone, što je predstavljalo kulturni dijalog dviju značajnih kazališnih kuća regije još od 1949., kada je JDP prvi put gostovao na pozornici HNK-a Zagreb", stoji u najavi.

Izvedbama 'Vučjaka' u JDP-u, te sada 'Uobraženoga bolesnika' u HNK-u Zagreb, obilježit će se nastavak zaustavljene prakse kazališne razmjene, a beogradskoj i zagrebačkoj publici omogućiti praćenje repertoarnih uspješnica obaju kazališta, dodaje se.

U svome posljednjem djelu, Molière je izrazio svoj konačan odnos prema konzervativizmu, nadriliječništvu i šarlatanstvu, ali prije svega prema društvu koje boluje od pohlepe i sebičnosti.

"Bolest od koje pati glavni junak nije lako izlječiva, i prijeti da postane pogubnom za cijelu obitelj. Molièreova kritika suvremene medicine zasnovana je na uvjerenju da je način na koji ljudska 'mašina' funkcionira i dalje misterij", ističe se u najavi predstave.

Međutim, baš poput Molièrea, Marković tom predstavom prepoznaje i boljke jedne druge vrste, one koje se javljaju u tijelu društva. Njegova "scenska dijagnoza" neznalaštva izaziva smijeh te je istinski blagotvorna i ljekovita, jer komedija mora raditi na tome da ponovno prisvoji terapeutsku društvenu funkciju, dodaje se

U predstavi nastupaju Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Jelisaveta Sablić, Goran Šušljik, Vlasta Velisavljević, Bojan Dimitrijević, Nebojša Milovanović, Slobodan Tešić, Marta Bjelica, Mladen Sovilj i Miloš Jevtović.

Marković, uz režiju, potpisuje i adaptaciju, scenografiju te izbor glazbe, kostimografkinja je Bojana Nikitović, a svjetlo je oblikovao Mile Buturović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:55