ZAGREBAČKI SOLISTI

SLAVE 65 GODINA OD PRVOG KONCERTA Na neobičnim gradskim lokacijama besplatno će svirati klasičnu glazbu

 Zagrebački solisti

Zagrebački solisti u subotu slave 65 godina od svog prvog koncerta, a tim povodom pripremili su brojna besplatna glazbena iznenađenja za građane Zagreba. Tijekom ove godine moći će se čuti na lokacijama koje se inače baš ne vezuje s klasičnom glazbom - tako će, primjerice, zasvirati na Dolcu, u jednoj gradskoj kavani, trgovačkom centru, a ne isključuju mogućnost da dio gudačkog koncerta odsviraju i u kvartovskom kafiću. Svaki od tih nastupa najavit će unaprijed, kako bi građani mogli isplanirati dolazak. Poznato je gdje će biti njihov prvi takav nastup: subota, 11. siječnja, jutarnji sati, na Dolcu. Svirat će dio koncerta iz Karnevala životinja.

- Kao što i samo ime govori, mi pripadamo Zagrebu, ne samo njegovim raskošnim koncertnim dvoranama, onima u Beču, Rimu, Madridu, Berlinu, Londonu, New Yorku, Sydneyju..., kraljevima, diplomatima, svakovrsnoj eliti koja nas prati godinama. Iako nam laska i potvrda je i prepoznavanje dugogodišnje kvalitete u svjetskim razmjerima, s druge strane ostavlja dojam skupe i nedodirljive glazbe. Ona je tu, dostupna je, mi smo tu i želimo to pokazati našim sugrađanima - rekao je Krunoslav Marić, predsjednik Upravnog vijeća ansambla.

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. u okviru Radio Zagreba, a svoj prvi koncert održali su 1954. pod umjetničkim vodstvom Antonija Janigra. Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka, a dobili su i brojne nagrade: prva nagrada u Mar del Plati, Medalja Pablo Casals, Medalja Elisabeth Sprague Coolidge...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:08