PUNK CABARET

STANISLAV KOVAČIĆ SPREMA ALL STAR KONCERT 'Kako sam uspio nagovoriti 38 hrvatskih zvijezda da mi zapjevaju na albumu'

 CROPIX

U ponedjeljak bi to trebao biti dobar tulum na sceni ZKM-a. Bilo je takvih događaja i prije, ali se još nije dogodilo da se pojave plesačice na svili, plesačice s hula-hopom, cure koje izvode burlesku i gomila glumaca i pjevača koji izvode pjesme jednog autora, Stanislava Kovačića.

Pritom je dobar štos činjenica da nikoga nije trebalo nagovarati da pjeva, prvo na albumu njihova prijatelja “Punk cabaret”, a potom se pojave i na istoimenom koncertu u ZKM-u.

S gudalom po Europi

“Punk cabaret” je ona priča o dugu glazbenika prema samome sebi, svojim zapisima i glazbi koju je stvorio u životu, ali nikad s njome nije izašao izvan svog prostora. Tako je i Stanko nosio svoju glazbu u sebi. Riječ je o muzičaru kojega zovu mnogi bandovi da svira s njima, glazbeniku koji je imao i svoj solo na svečanosti ulaska Hrvatske u EU, čovjeku koji se s gudalom i električnim čelom pojavljuje ne samo na ulicama hrvatskih gradova, nego i europskih. Stanko živi glazbu. Violončelo nije uspio naučiti svirati u muzičkoj školi, ali ga je kasnije svladao i zavolio. Kao i još više od deset drugih instrumenata. Zbog vlastitog je djeteta objavio nosač zvuka dječjih uspavanki, nezadovoljan onime što se nudi djeci.

“Punk cabaret” je objavljen prošle godine, a snimao ga je gotovo godinu dana pažljivo birajući ljude koje će pozvati da pjevaju na albumu.

- Album se zove ‘Punk cabaret’ jer je to taj stil, sve je drukčije, a cabaret jer nastupaju i glumci, ne samo pjevači i muzičari - kaže Stanislav.

Zato je tu Goran Navojec, Ban, Edo Maajka, Krešo Mikić, Lucija Šerbedžija i mnogi drugi. Lucija neće nastupiti u ZKM-u, rekonvalescentica je. Umjesto nje će doći Hrvojka Begović. Nevjerojatno je talentirana - kaže Stanislav o njoj.

- Strašno se trudi. Lijepo je raditi s takvim ljudima - govori. Na sceni ZKM-a će se pojaviti Tarik Filipović, Mario Kovač koji je ujedno redatelj predstave/koncerta/kabaretskog dijela, Iskra Jirsak koja će s Janom Kerekešom sve to voditi, Edo Maajka i Krešimir Mikić, Vilim Matula i Nataša Janjić-Medančić, Goran Navojec, Tara Rosandić, Bojana Gregorić-Vejzović, Rene Bitorajac, Mia Melcher, Uršula Najev, Judita Franković Brdar, Tara Rosandić, Melita Lovričević i drugi. Teško ih je sve nabrojati jer ih ima mnogo, ovo su samo pjevači, a u predstavi će sudjelovati brojni muzičari i plesači.

- Sada sam producent, to mi je trenutačno uloga u kojoj se ne snalazim najbolje - kaže Stanislav o onome što je njegova uloga u predstavi. Treba biti vrlo organiziran. - Moj je poziv sviranje, teško je dogovoriti sve ljude, nazvati ih i uskladiti njihove rasporede - opisuje organizacijsku moru koju živi trenutačno.

Moćni glasovi

- Goran Navojec s Natašom Janjić-Medančić izvodi pjevački zahtjevnu stvar koja uopće nije punkerska - kaže Stanko. - Ima vrlo moćan glas i energiju, glazbeno je talentiran i ima totalnu strast za glazbom. Čak do te mjere da svaki dan, kad god uzmogne, želi doći do mene bar na 20 minuta, da svlada stvar koja je zahtjevna - kaže Stanislav o Goranu Navojcu. - Ispalo je super, iako smo tu stvar snimili zadnju. Uvijek bi se nešto ispriječilo, a on bi nazvao, rekao što se taj put ispriječilo i dodao ‘nemoj sad da to netko drugi otpjeva’ - kaže Stanislav Kovačić o jednom od 34 gostujuća pjevača na svom posljednjem CD-u.

- Krešimir Mikić je svjetska žvaka - kaže Stanislav Kovačić. Radili su zajedno na nekoliko predstava i radiodrama, Stanko bi najčešće skladao i izvodio glazbu, a Mikić bi radio ono u čemu je on najbolji, glumio. - U trenu bi se transformirao - opisuje Stanislav kako je to izgledalo. Kaže da je Mikić golemi talent, što je vidio na snimanju. - Znao sam da glumi u ‘Tko pjeva, zlo ne misli’ i valjda pjeva - sjeća se svojih razmišljanja o Mikiću i onda doda: “Stvarno zna pjevati”, dodajući da se na YouTubeu nalazi neka snimka u kojoj je Mikić u punk-bandu, ali kaže i da se Krešimir tamo samo dere pa on iz toga nije mogao zaključiti pjeva li Mikić i kako to radi.

- Edo Maajka je stvarno fascinantan - opisuje pak Stanislav drugu zvijezdu koju je pozvao da nastupi, dodajući da ga je Maajka oduševio skromnošću i neposrednošću. Najbolje, Stanko nije imao ni tekst pjesme. Kaže povjerljivo: “Pa, ne možeš Edi dati tekst”. - Daj mi olovku i papir - rekao je Edo i tražio da čuje pjesmu. Onda je htio da mu je pusti u neprekidnom nizu, u loopu. - Stišaj, care, stišaj! - tražio je Edo.

Odmah imao tekst

Stanko je, prisjeća se, shvatio da je to trenutak u kojemu samo smeta Maajki i otišao u kuhinju prati suđe. Dvadeset minuta kasnije, Edo Maajka je imao tekst pjesme. - Uistinu je fascinantan. Pravi je pjesnik, a uz to je strahovito karizmatičan, energetski ogroman čovjek - opisuje ga Kovačić. Marijana Bana je prvoga zvao da pjeva na albumu. Nastupali su zajedno u sastavu koji se zvao Gego & Picigin band. Ban je tada bio zauzet i Stanislav je već mislio odustati, ali to pak Ban nije htio. - Pošalji stvar - rekao je, a nakon tri minute povratno nazvao i potvrdio svoje sudjelovanje na albumu.

- Dolazim, Stane - rekao je Kovačiću koji ga je pak, u tom trenutku trebao odgovarati da ne sjedne odmah u auto i krene za Zagreb. - Ti samo reci kad hoćeš da dođem, meni je autocesta kao dnevni boravak. Stalno sam tamo - rekao je Ban. Ipak, u ZKM ne stiže. - Svi žele nastupati sa Stanislavom - kaže Mario Kovač o ljudima koji će se pojaviti u ZKM-u. - On puno nastupa na ulici, svi ga znaju i kad su čuli za ovo, sami su se javljali - kaže Kovač i prepričava da su muzičari i plesači govorili: “Smisli nešto, uguraj nas na predstavu”. Stanislav nije osobito planirao koncert u ZKM-u, prijavio se jer je oduvijek htio raditi u ZKM-u, ali kako mu je prvi put, nije ništa očekivao.

- Već sam pomalo odustajao kad me nazvala Maja Gladović i rekla: ‘Stari, na rasporedu si’ - sjeća se Stanislav. - Tada sam znao da sam se uvalio - kaže kroz osmijeh. Mario Kovač kaže da će biti genijalno. Uostalom, kad je riječ o nastupu na koji se umjetnici prijavljuju sami, onda to znači da će sve biti izvedeno s ljubavlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:22