KULTURNA MANIFESTACIJA

Svečano počela pjesnička manifestacija 'Goranovo proljeće 2016.'

 Nikša Stipaničev/EPH

Čitanjem stihova u zagrebačkom VIP clubu u petak navečer svečano je počela ovogodišnja pjesnička manifestacija 53. Goranovo proljeće.

Na otvaranju su svoje stihove pročitali ovogodišnja dobitnica Goranova vijenca za cjelokupan pjesnički opus Sonji Manojlović i dobitnica nagrade Goran za mlade pjesnike Mateja Jurčević.

Uz hrvatske pjesnike nastupila je i rusofonska pjesnička skupina Orbita iz letonske prijestolnice Rige, a pjesnik Sergej Timofejev recitirao je svoje stihove.

Manifestacija "Goranovo proljeće" nastavlja se u subotu i nedjelju pjesničkim nastupima u splitskom Quasimodo clubu.

"Goranovo proljeće" održava se ove godine između 18. i 21. ožujka u Zagrebu, Splitu i Lukovdolu, gdje će u ponedjeljak tradicionalno biti dodijeljene i nagrade - Goranov vijenac za cjelokupan pjesnički opus pjesnikinji Sonji Manojlović te Goran za mlade pjesnike Mateji Jurčević.

Sonja Manojlović, rođena je 1948. u Zagrebu. Autorica je niza pjesničkih i jedne prozne knjige te dobitnica domaćih i međunarodnih književnih nagrada. Široko je prevođena i uvršćivana u antologije.

Mateja Jurčević rođena je 1995. u Vinkovcima. Studira komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

U sklopu platforme za razmjenu mlađih europskih pjesnika "Versopolis" pjesničkoj manifestaciji "Goranovo proljeće" pridružit će se i Athena Farrokhzad iz Stokholma, jedna od najčitanijih i najprevođenijih autorica suvremenog skandinavskog pjesništva; poljska pjesnikinja Justyna Bargielska, talijanska autorica i fotografkinja Laura Accerboni, engleski pjesnik i urednik Adam Horovitz, te flamanska pjesnikinja Els Moors.

Od hrvatskih pjesnika nastupit će pjesnici različitih generacija, među kojima je i nekoliko dosadašnjih laureata Goranovog vijenca i mladih goranovaca: Delimir Rešicki, Dorta Jagić, Gordana Benić, Darko Šeparović, Miroslav Kirin i Alen Brlek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:49