OČEKUJU VELIKI USPJEH

SVJETSKI POZNATI MJUZIKL DOBIVA HRVATSKU VERZIJU 'Menopauza' okupila Sanju Doležal, Karmelu Vukov Colić, Arijanu Čulinu i Salome na sceni

Već 18 godina ova glazbena predstava uveseljava ljude širom svijeta, a vidjelo ju je 15 milijuna ljudi
 Mare Milin

Već 18 godina mjuzikl “Menopauza” uveseljava publiku širom svijeta - od prve izvedbe u Orlandu na Floridi u SAD-u više od 15 milijuna ljudi pogledalo je tu zanimljivu predstavu koju je osmislila Amerikanka Jeanie Linders, a tematski je bliska svakoj ženi, a ne samo onima koje se suočavaju s menopauzom. U SAD-u je ovaj mjuzikl izvođen u više verzija, od one na off-Broadwayu do one u Las Vegasu, gdje je na programu neprekidno od 2006. godine.

Univerzalnost

Dokaz univerzalnosti teme činjenica je da je “Menopauza” dobila svoje inačice i u državama izvan SAD-a, i to u Australiji, Brazilu, Kanadi, Mađarskoj, Irskoj, Izraelu, Italiji, Maleziji, Meksiku, Novom Zelandu, Filipinima, Velikoj Britaniji, Sloveniji, Južnoafričkoj Republici i Južnoj Koreji.

Sada dobiva i svoju hrvatsku verziju. Kao i u slovenskoj, redateljica je Nina Kleflin, a glavne uloge u hrvatskoj verziji igraju Sanja Doležal, Salome, Arijana Čulina i Karmela Vukov Colić. One su utjelovile likove poduzetnice, hipijevke, reality zvijezde i domaćice.

Damir Krajač / CROPIX
Nina Klefin

- Predstava je u Sloveniji postigla velik uspjeh. U samo jednoj sezoni igrana je više od stotinu puta pred prepunim gledalištima, a igra se i dalje. Predviđam da će publika i u Hrvatskoj voljeti predstavu, a posebno zbog sjajnih dama koje nastupaju. Rođene za scenu, zanimljive i duhovite, energične i karizmatične, moje su glumice pravi uzor kako prebroditi menopauzu - objašnjava Nina Kleflin. - I kako prigrliti život sa svime što nosi. Osobno i u svojim ulogama one dokazuju da se ljubav uvijek isplati, a kad te životni udarci malo zaljuljaju, treba zaplesati. I zapjevati. Gledajte nas, mi tek dolazimo!

Crni grudnjak

A priča koju je prije gotovo dva desetljeća napisala Jeanine Linders vrlo je jednostavna: govori o četiri žene koje se upoznaju u jednom trgovačkom centru na odjelu donjeg rublja na rasprodaji. One nemaju ništa zajedničko osim jednog crnog grudnjaka od čipke i gubitka memorije, valunga, noćnog znojenja, premalo seksa, previše seksa... O svim tim temama progovorit će kroz niz glazbenih brojeva, najviše velikih hitova iz 1960-ih i 1970-ih.

Mjuzikl “Menopauza” postigao je velik uspjeh na brojnim pozornicama po svijetu baš zato što na vrlo duhovit, iskren i autentičan način oslovljava probleme žena u srednjoj životnoj dobi. No razdoblje hormonskih promjena koje žene prolaze u biti je dosjetljivo izabrana metafora za brojna životna pitanja s kojima se susreću. Predstava govori o starenju, o suočavanju sa strahovima i prolaznošću, o odnosu žena i njihovih muškaraca, njihove djece, njihovih sada već ostarjelih roditelja.

- Jako sam se razveselila kada su me pozvali da se pridružim svojim dragim kolegicama i prijateljicama u mjuziklu ‘Menopauza’. Već na prvom razgovoru s redateljicom Ninom Kleflin shvatila sam da je to topla, duhovita, ali i dirljiva priča. I nas četiri, uz Ninu, podijelile smo svoja iskustva koja smo prošle ili prolazimo. Uz puno smijeha, malo suza, pjesmu i ples, nadam se da ćemo svima koji će nas doći vidjeti malo demistificirati ludilo hormona kroz koje sve mi prolazimo, kad-tad - rekla je Sanja Doležal.

Prizor iz jedne od američkih izvedbi

Smijeh za sve

Salome ima iskustvo s ovim mjuziklom jer je sudjelovala u njegovu slovenskom izdanju, a presretna je što je dobila priliku vratiti se u svoju domovinu, u ulozi zvijezde reality showa.

- Jako se veselim jer znam da ću s pozornice dijeliti lijek za publiku, a to je smijeh - rekla je Salome.

Ni bivša televizijska voditeljica Karmela Vukov Colić nije se dvoumila oko sudjelovanja u mjuziklu.

- Dođe svakoj ženi taj trenutak u kojem joj se učini da život samo teče kroz prste, da je nešto propustila, nešto bespovratno izgubila, kad se osjeti baš sama. A onda podigne pogled i ugleda prijateljicu, istomišljenicu, sestru blizanku... - rekla je Karmela. - Ovo je predstava baš o tim trenucima i tim ženama... Sretna sam i počašćena što sam dio ekipe koja će je ispričati. Mi smo se, pripremajući predstavu, i zabavljale i dobro upoznale i zbližile. I jedva čekamo upoznati i vas.

Arijanu Čulinu, pak, jako je razveselila ponovna suradnja s Ninom Kleflin te činjenica da se radi o mjuziklu koji je oduvijek željela raditi.

- Posebno mi je drago da je ovaj put to mjuzikl koji sam oduvijek htjela raditi i posebno sam vesela da je tu u Zagrebu, jer nemam često priliku igrati ovdje u teatru - rekla je Arijana Čulina.

Priliku da pogleda ovaj mjuzikl hrvatska publika ima od 24. listopada, u kinodvorani Studentskog centra, a vesela ekipa koja međunarodno poznatu predstavu donosi k nama preporučuje je, dakako, i muškarcima. Kažu, svi će se dobro nasmijati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:21