HRVATSKI BISER

OPATIJA I KAMERA VOLE SE JAVNO Nema uloge u kojoj se ne snalazi: 'Nisu naš jedini adut prirodne ljepote...'

 Dalibor Brlek / Alamy / Alamy / Profimedia

Već više od čitavog stoljeća, otkako je studio braće Lumière kamerom s gradske obale ovjekovječio prizore uzburkanog mora, Opatija oduševljava filmaše, ali i publiku diljem svijeta. Jedinstvena lokacija i prirodne ljepote grada smještenog između plavih valova i zelenih obronaka najviše planine Učke izvrsna su kulisa za različite filmske priče: od vesterna, poput serije “Winnetou” snimane u opatijskom zaleđu, do raskošnih drama, poput biografskog filma o tragičnoj sudbini Lady Di “Uhvaćeni u letu”. Britansku princezu u tom je filmu utjelovila Naomi Watts, a Opatija je “odglumila” poznate europske destinacije.

“Upravo je film ‘Uhvaćeni u letu’ pokazao kako Opatija ima potencijal ugostiti velike svjetske produkcije i poznate filmske zvijezde. Nisu naš jedini adut prirodne ljepote i atraktivne destinacije u okolici, već i brojni hoteli visoke kategorije po kojima je Opatija poznata, vrhunski restorani te činjenica da je Opatija smještena na svega sat ili dva vožnje od velikih gradova poput Trsta, Zagreba, Venecije ili Ljubljane i svega pola sata od najbližeg aerodroma. S druge strane, kao filmska destinacija imamo i značajne benefite za lokalno stanovništvo - produkcije se uglavnom održavaju izvan glavne sezone, kada popunjavaju hotelske i ugostiteljske kapacitete, a jasno je i da svako pojavljivanje na filmu ili televiziji podiže renome destinacije”, kazala je direktorica Turističke zajednice Suzi Petričić.

Uz svoju mogućnost “transformacije” prema potrebi različitih filmskih projekata, Opatija je često i sama bila jedna od centralnih tema filmskih priča, pa je tako u njemačkom filmu “Na putu s Elzom” bila konačno odredište majke i kćeri koje nakon smrti “glave obitelji” putuju do Jadrana kako bi otkrile jedinu preostalu obiteljsku imovinu - secesijsku vilu u Opatiji. I u filmu “Isadora” redatelja Karela Reizsa, o ljubavi plesačice Isadore Duncan i ruskog pjesnika Sergeja Jesenjina, Opatija je bila - Opatija, jer upravo u tom gradu utemeljiteljica suvremenog plesa provela je neke od svojih najljepših trenutaka, nalazeći inspiraciju za scenske pokrete. Zahvaljujući svojoj bogatoj povijesti u kojoj je ugostila brojne careve, okrunjene glave i plemiće, ali i velike umjetnike i znanstvenike 19. i 20. stoljeća, Opatija je i sama mjesto brojnih priča koje se mogu pretočiti u zanimljive filmove. Naime, upravo uz “plavu krv” vežu se intrige, ljubavne afere, spletke i dramatične situacije koje su neizostavan dio opatijske povijesti. Jedna od glavnih aktera intriga je i austrijska carica Sissi, o kojoj su snimljeni neki od najpoznatijih i najpopularnijih njemačkih i austrijskih filmova.

“Opatija jest grad bogate povijesti, a očuvana arhitektura pogodna je za snimanje povijesnih filmova, no naš grad je tražen i za suvremene produkcije, čije predstavnike oduševljava taj spoj tradicije i modernog u našem gradu. Tako su u Opatiji snimani akcijski filmovi kao što je ‘Move on’ s Madsom Mikkelsenom i kriminalističke serije poput ‘Crossing Lines’ s Donaldom Sutherlandom i Goranom Višnjićem ili ‘Strike Back’ i ‘McMafia’, a značajan dio uspješne hrvatske serije ‘Novine’ odvija se upravo u Opatiji”, zaključila je Petričić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:55