HIT AMAZONA

STO GODINA SNIMANJA FILMOVA U DUBROVNIKU Stiže i 'Carnival Row', u glavnim ulogama Orlando Bloom i Cara Delevigne!

 Tonči Plazibat / HANZA MEDIA

Zima u Dubrovniku ponovno će zasjati pod svjetlom reflektora. Prvu sezonu nove Amazonove misteriozne fantasy serije s Orlandom Bloomom i Carom Delevingne u glavnim ulogama, “Carnival Row”, gledatelji su već izvrsno prihvatili, a nova sezona snima se u Dubrovniku. Ovo je prva veća produkcija koja će raditi po novim pravilima, odnosno sukladno Pravilniku o snimanju na javnim površinama koji je Grad donio prošle godine.

Iako je proteklih godina Dubrovnik mnogima bio zanimljiva filmska kulisa i grad je od toga imao velike koristi, posebno u smislu promocije, zahvaljujući novom pravilniku prvi će se put i u gradski proračun sliti novčana sredstva. Gradonačelnik Mato Franković odlučio se na ovaj korak prvenstveno kako bi se uveo red i kako bi se znala pravila ponašanja kod ovakvih snimanja, a dodatni prihod svakako je i dodatni benefit. Ipak, uz iznimku kako se, prema procjeni povjerenstva, neka snimanja i ne moraju naplatiti ako se, primjerice, procjeni da bi Grad od same reklame mogao imati veliku korist.

A da takav sadržaj privlači nove turiste najbolji je dokaz serijal “Igra prijestolja”, pa u Dubrovniku danas imate i specijalizirane ture koje turiste vode na lokacije snimanja ove serije te shopove sa suvenirima.

No nije sve počelo s “Igrom prijestolja”. Počelo je, prema dostupnim zapisima, davno prije, i to upravo s dubrovačkim autorom Ivom Vojnovićem i njegovom “Gospođom sa suncokretom”. To je, po raspoloživim podacima, bio prvi film snimljen u Dubrovniku, još 1919. godine. Film nije sačuvan, izgorio je, po svemu sudeći, u velikom požaru koji je 1932. godine buknuo u spremištu Star filma u Zagrebu. Nije poznato koliko ga je ljudi do tada pogledalo.

Stoljeće kasnije, prizori snimani u Dubrovniku zahvaljujući planetarno popularnoj seriji “Igra prijestolja” prikazuju se milijunima gledatelja. I svi se oni zaljubljuju u tu kulisu koja, iako računalno dograđena, ipak dosta vjerno prikazuje Grad. Zahvaljujući tome, u trenutku svog ponovnog turističkog vrhunca Dubrovnik dobiva nove obožavatelja i još na tisuće turista koji će posjećujući lokacije na kojima je snimana serija naučiti nešto i o stvarnoj bogatoj povijesti ovog grada.

A što se događalo u međuvremenu? Zapravo, jako puno. Ali se događalo u vrijeme kada planet nije bio tako mali i informacija tako dostupna. Primjerice, tijekom 60-ih godina u Dubrovniku i okolici snimljeno je 20-ak filmova, a ukupno u razdoblju od 1953. do kraja 1990. godine snimljeno je barem 50 filmova. Jedan od zadnjih prijeratnih napada na Dubrovnik bio je američki film o super heroju “Captain America”. Kasnije su, od 2011. do 2018., od značajnijih ostvarenja još snimane serije “Borgia” i “Missing” s Ashley Judd u glavnoj ulozi, a od većih filmskih produkcija “Robin Hood” i “Ratovi zvijezda”.

Osim toga, promociji doprinose i sami glumci koji boraveći u ovom dijelu svijeta putem društvenih mreža milijune svojih pratitelja upoznaju s predivnim lokacijama. U Dubrovniku su do danas boravile i snimale brojne zvijezde, od Elizabeth Taylor i Richarda Burtona do Toma Cruisea, Owena Wilsona, Kevina Spaceyja, Woodyja Harrelsona, Mickeyja Rourkea, Nicka Noltea, Ashley Judd, Johna Malkovicha, Rogera Moorea, Penelope Cruz, Jamieja Foxa... Boravili su tu i brojni slavni redatelji, a iako ovdje nije snimao, kultni redatelj Alfred Hitchcock za svog posjeta Dubrovniku 1964. godine izjavio je: “Ljepota Dubrovnika bila bi na filmu nestvarna”. I moramo ustvrditi da je imao pravo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:14