Na 67. Pula Film Festivalu trijumfirao je film 'Tereza 37'
 Press / Pula Film Festival
'Tereza 37'

Trijumf Danila Šerbedžije u Puli: Film o osobnoj borbi žene iz Dalmacije osvojio veliku Zlatnu Arenu

Na 67. Pulskom filmskom festivalu nagrada publike Zlatna vrata Pule pripala je filmu 'Otac' Srđana Golubovića, a film Danila Šerbedžije apsolutni je pobjednik ovogodišnjeg Festivala.

Filmu 'Tereza 37' produkcijske kuće Focus media producentice Irene Marković pripalo je još pet Zlatnih Arena i to za režiju Danilu Šerbedžiji, za scenarij Lani Barić, za najbolju sporednu žensku ulogu Ivani Roščić za ulogu Renate u filmu, za montažu Dubravki Turić te za masku Snježani Gorup, objavio je Ocjenjivački sud Hrvatskoga natjecateljskog programa na konferenciji za novinare održanoj u Festivalskom centru u Puli.

U filmu glavna junakinja Tereza ima 37 godina, od čega je deset u braku s pomorcem Markom i upravo je imala četvrti spontani pobačaj. Pod pritiskom okoline, roditelja i mlađe sestre koja ima već troje djece, Tereza počne preispitivati svoj život, brak, i ostale odnose te konačno odluči okrenuti novi list.

Tri Zlatne Arene na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu osvojio je film 'Ribanje i ribarsko prigovaranje' redatelja Milana Trenca: za najbolju mušku glavnu ulogu koju je osvojio Rade Šerbedžije za ulogu Petra Hektorovića, za najbolju sporednu mušku ulogu Arena je pripala Leonu Lučevu za Paskoja te za glazbu koja je dodijeljena Igoru Paru.

Filmu 'Mater' redatelja Jure Pavlovića pripale su dvije Zlatne Arene - za oblikovanje zvuka Martinu Semenčiću i za kameru Jani Plećaš, a tom je filmu pripala i nagrada 'Breza' za najboljeg debitanta, dok je film 'Mare' redateljice Andree Štaka osvojio također dvije Zlatne Arene i to za kostimografiju Sari Giancane i Valentini Vuković te za scenografiju Jani Plećaš.

Press / Pula Film Festival
Nagrada ovogodišnjeg Festivala u Puli

Zlatna Arena za vizualne efekte u filmu dodijeljena je Vedranu Štefanu za film 'Ideš? idem' redatelja Ljube Zdjelarevića. Zlatna Arena za specijalne efekte u filmu ove godine nije dodijeljena.

U konkurenciji manjinskih hrvatskih koprodukcija Zlatna Arena za najbolji film dodijeljena je filmu 'Agina kuća' redateljice Lendite Zequiraj, za režiju dodijeljena je Metodu Pevecu za film 'Ja sam Frenk' a za glumačko ostvarenje dodijeljena je Goranu Bogdanu za ulogu Nikole u filmu 'Otac' redatelja Srđana Golubovića.

Ocjenjivački sud djelovao je u sastavu Lina Kežić (predsjednica), Dana Budisavljević, Ksenija Marinković, Vesna Mort i Danko Vučinović. Nagrade će dobitnicima biti predane večeras u pulskoj Areni prije prikazivanja filma 'Berge istra'.

ČITAJTE I:

Na ovogodišnjem Pula film festivalu neće biti vatrometa, ali će zato filmovi biti senzacionalni

Početak novog doba: Filmski festival u Veneciji uz velike mjere sigurnosti okuplja brojne zvijezde

Fotografski festival za one koji propituju konvencionalno shvaćanje fotografije

Linker
19. travanj 2024 13:30